Головна Економіка і аграрна політика УЗА виступила проти впровадження нових інструментів переслідування бізнесу

УЗА виступила проти впровадження нових інструментів переслідування бізнесу

Українська зернова асоціація висловила стурбованість спробою запровадити нові інструменти тиску на бізнес за допомогою законопроєкту 3959-1 від 25.08.2020 р. «Про внесення змін до адміністративного та кримінального законодавства щодо запровадження діяльності Бюро економічної безпеки України». Про це повідомляє «ПроАгро Груп» з посилання на інформацію УЗА.

«Українська зернова асоціація підтримує створення прозорих правил гри, чесну сплату податків та боротьбу з тіньовим бізнесом. Проте вказаний законопроєкт пропонує внесення змін до Кримінального кодексу України, зокрема статті 222-2 “Шахрайство з податком на додану вартість”, яка може «повернути до життя» найгірші практики роботи Податкової міліції, але тепер вже під егідою новостворюваного Бюро економічної безпеки України. Експерти УЗА переконані, що в запропонованій редакції ст. 222-2 стане інструментом додаткового тиску на платників податків та джерелом для корупції в новостворюваному Бюро економічної безпеки України», – йдеться у заяві асоціації.

В УЗА пояснили, що запропонована редакція ст. 222-2 ККУ встановлює кримінальну відповідальність платника податків за саму подачу заяви на отримання бюджетного відшкодування, тобто тільки за факт користування таким правом, навіть без фактичного отримання бюджетного відшкодування. 

Аналітики УЗА переконані, що запропонована стаття дозволяє досить широко трактувати дії платників податків щодо «надання завідомо неправдивих відомостей» з боку слідчих органів та залишає великий простір для державних органів для зловживання владними повноваженнями та здійснення тиску на платників податків.

«Отримання бюджетного відшкодування ПДВ є правом платника податку і не може право бути криміналізованим, а відтак сторона, що подає заяву на відшкодування ПДВ не може нести кримінальну відповідальність лише за подання такої заяви. Тому закликаємо уряд та народних депутатів допрацювати вказаний законопроєкт», – наголосили в УЗА.

Зазначається, що відповідні листи УЗА направила Президенту України,  прем’єр-міністру та депутатам профільних комітетів. 

Перегляди: 0