Головна Рослинництво Зернові УЗА збільшила прогноз врожаю в 2023 році  до 81,6 млн. тонн

УЗА збільшила прогноз врожаю в 2023 році  до 81,6 млн. тонн

зерно насипом

Українська зернова асоціація оновила оцінку потенційного врожаю 2023 року, збільшивши її ще на 1,1 млн. тонн – до 81,6 млн. тонн зернових та олійних, повідомляє «ПроАгро Груп» з посиланням на інформацію об’єднання.

Нагадаємо, що у 2022 році врожай за оцінкою УЗА сягнув 73,8 млн. тонн зернових та олійних. Постійне зростання прогнозу цьогорічного врожаю пояснюється сприятливими погодними умовами і кращою врожайністю культур. Цього разу врожай покращений за рахунок збільшення очікуваного врожаю кукурудзи та соняшнику.

Експорт з України в новому сезоні 2023/2024 потенційно може скласти майже 50 млн. тонн. В минулому сезоні (який закінчився 30 червня 2023), за оцінкою УЗА, експорт сягнув млн. тонн.

УЗА вкотре наголошує, що загалом таких обсягів експорту в новому сезоні можна досягти тільки,  якщо Україна зможе експортувати через свої чорноморські порти, а також за умови покращення і здешевлення логістики альтернативних маршрутів, зокрема й Дунайського шляху. Експорт зерна через українські порти та забезпечення безпеки мореплавства в Чорному морі – це єдиний шлях швидко та ефективно постачати українське зерно до країн, які вкрай його потребують.

Перегляди: 43