Головна Новини Ринок України В аграрному комітеті ВР спрогнозували цьогорічний врожай зернових та олійних

В аграрному комітеті ВР спрогнозували цьогорічний врожай зернових та олійних

Україна цього року збере від 74 до 75 млн. тонн зернових та олійних культур.

Такий прогноз зробив член комітету ВР з питань аграрної та земельної політики Дмитро Соломчук, передає «ПроАгро Груп» з посиланням на інформацію «Укрінформ».

За його словами, українські селяни, незважаючи на проблеми, змогли засіяти максимум можливих площ у регіонах, де це дозволяла ситуація з безпекою.

«З огляду на стан озимих і ярих посівів, можна спрогнозувати загальний цьогорічний врожай зернових та олійних культур на рівні 74-75 млн. тонн. Може бути й більше – все залежатиме від погодних умов. Головне – без втрат зібрати та зберегти вирощене», – сказав парламентарій.

При цьому він нагадав, що й торік прогнози врожаю не раз переглядали в бік збільшення. Водночас структура посівів цього року дещо змінилася.

«Зокрема, скоротилися площі під пшеницею, якої, орієнтовно, зберемо на 2-2,5 млн. тонн менше, ніж минулого року. Зменшилися й посіви кукурудзи. Натомість посіяли більше, ріпаку, соняшнику та сої», – розповів Соломчук.

Він також спрогнозував активізацію експорту олійних та зернових з України після збирання нового врожаю, адже майже все минулорічне збіжжя, яке планувалося продати за кордон, уже вдалося вивезти.

Перегляди: 250