Головна Новини Ринок України В частині областей активний ріст сходів озимих припинився

В частині областей активний ріст сходів озимих припинився

Протягом другої декади листопада мінімальна температура ґрунту на глибині залягання вузла кущіння озимих культур та багаторічних трав (3 см) у східних, центральних, північно-східних, Тернопільській, Сумській, Запорізькій областях знижувалася до 1-6 °С, місцями у Сумській та Донецькій – до мінус 7-9 °С. На решті території вона була позитивною, повідомляє «ПроАгро Груп» з посиланням на агрометеорологічний бюлетень «Укргідрометцентру».

«Упродовж декади в усіх областях, де середні декадні температури були нижчими плюс 5 °С, було відмічено припинення активних ростових процесів. На решті площ (в основному південні та західні області), в залежності від строків сівби, озимі культури повільно вегетували і перебували у фазах утворення вузлових коренів, 3-го листка та кущіння, на пізніх посівах – утворення сходів. Стан рослин переважно добрий та задовільний», – зазначили агрометеорологи.

На окремих площах центральних та східних областей через засуху відмічалася зрідженість посівів озимого ячменю.

За визначенням агрометеорологів густота посівів сформувалася у межах 260-590 рослин на 1 кв. метр, загальна кількість стебел на 1 кв. метрі становила від 430 до 1130, кущистість – 1,5-2,5 стебел на одній рослині. Висота рослин на фазу кущіння становила від 9 до 20 см.

В озимого ріпаку тривало утворення листової розетки, за винятком південних областей відмічалося припинення вегетації. Стан рослин добрий.

Перегляди: 2