Головна Інші ринки В Україні цього року посіють близько 1,5 тис. га конопель

В Україні цього року посіють близько 1,5 тис. га конопель

Минулого року коноплі в Україні вирощували 11 суб’єктів господарювання на загальній площі 1834 га.

Про це розповів співробітник Дослідної станції луб’яних культур Олег Примаков, передає «ПроАгро Груп».

«Не всі компанії передали нам інформацію щодо своїх насаджень, але ми орієнтуємося загалом на площу близько 2 тис. га. Найбільше конопель вирощується в Сумській (308 га), Чернігівській (420 га) та Житомирській областях (119 га). На жаль, ці регіони найбільше постраждали від російської агресії, тому в 2023 році розраховуємо на площу 1,5 тис. га», — зазначив Примаков.

За його словами, що найбільша площа посіву конопель була зафіксована у 2006 році й складала 3,5 тис. га.

Водночас акціонер Володарсько-Волинського льонозаводу на Житомирщині та ініціатор проєкту MA’RIJANNI HEMP INDUSTRIAL PARK Мішель Терещенко заявив, що щороку технічною коноплею в Україні засівається лише від 2 тис. до 4 тис. га земель, а ринок виробництва цієї культури  є дуже невеликим та зарегульованим..

«Розвиток галузі технічних конопель в Україні, як і у світі, перш за все залежить від законодавства, що регулює ринок та ставить високі обмежувальні заходи до виробників у вигляді ліцензій та квот, а також обмежує обіг такої продукції», – пояснив він.

Наразі низка українських громадських організацій вимагає від Верховної Ради ухвалити законопроєкт №7457 про медичний канабіс. Документ внесено до парламенту ще в червні 2022 року.

Перегляди: 4