Головна Економіка і аграрна політика В Україні можуть квотувати експорт соняшнику і соняшникової олії

В Україні можуть квотувати експорт соняшнику і соняшникової олії

В Україні з 1 травня до кінця 2020/21 МР можуть ввести квоти на експорт насіння соняшнику і соняшникової олії.  Про це на своїй сторінці у Facebook написала менеджер з розвитку бізнесу компанії Maxigrain Олена Нероба, повідомляє «ПроАгро Груп».

«Існує проєкт постанови про квотування експорту української насіння і соняшникової олії з 1 травня до кінця поточного сезону в розмірі 0 грам. Нуль. Вся жирна тема з левовою часткою надходжень валюти від експорту може накритися на догоду популізму «олія на прилавку не має коштувати 70 (умовних) грн». Кому не повинно? Чому не має?» – запитала Олена Нероба.

Вона зазначила, що в Україні у поточному сезоні низький урожай соняшнику – 13,1 млн. тонн Скорочення валового збору і зростання цін на всі продуктові товари дозволили виробникам насіння заробити більше, ніж будь-коли.

За вересень-лютий 2020/21 МР в Україні виробили 3,28 млн. тонн соняшникової олії, з яких на внутрішнє споживання прийшлося лише 0,2 млн. тонн. Загалом планувалося виробити 5,92 млн. тонн олії, з яких експортувати 5,52 млн. тонн.

Експерт зауважила, що у разі припинення експорту соняшникової олії наслідки будуть наступними:

  • знизяться ціни на соняшник «аж до нуля»;
  • утвориться «дірка» в валютних надходженнях країни;
  • зірвуться договірні відносини по вже підписаних контрактів, що вплине на ділову репутацію;
  • виростуть запаси соняшникової олії в країні.

«Менше 10% виробництва йде на внутрішній ринок. І дорога олія на полиці (в тому числі й завдяки націнці торгових мереж) може залишити всю країну без жирного шматка валюти. Всьому цьому можна було б запобігти, якби переробники домовилися  і тримали цінник на ці 10% до нового врожаю на звичному для покупця рівні», – підкреслила Нероба.

За її розрахунками, через припинення з 1 травня й до кінця сезону експорту соняшникової олії Україна недоотримає близько $3 млрд.

Перегляди: 2