Головна Новини Ринок України В Україні відсутній контроль за станом грунтів

В Україні відсутній контроль за станом грунтів

В Україні немає контролю за тим, в якому стані насправді знаходиться ґрунт: його якість покращується, чи погіршується. Ніхто не карає за порушення в цій сфері.

Про це розповів головний агроном компанії «Агро-Регіон» Юрій Лисак, повідомляє «ПроАгро Груп» з посиланням на AgroPortal.

З екологічної точки зору для уникнення негативних наслідків для ґрунтів варто дотримуватися оптимальних норм внесення добрив, раціонально використовувати ЗЗР, чітко дотримуватися регламентів.

«Це не буде коштувати товаровиробнику великих грошей. Навіть можна зекономити, якщо враховувати ці фактори», — говорить Лисак.

Також в нагоді стануть інноваційні засоби, менш шкідливі для навколишнього середовища. Водночас серед актуальних питань – розораність земель та ерозія, втрата  ґрунту.

«Треба розуміти, яку систему його обробітку обирати. Було б добре, якби сільгоспвиробники сіяли сидерати, відповідально дотримуватися сівозміни, робили вапнування», — зазначив фахівець.

За його словами, такі заходи проводять аграрії в Європі, а держава компенсує їм витрати. Було б добре, щоб так було і в Україні.

Ще одна проблема в тому, що обробляють ґрунт не власники, а великі компанії, які не будуть докладати великих зусиль, щоб змінити ситуацію, яка є в нашій державі, в кращий бік.

«Під час спілкування з колегами я бачу, що мало хто хоче в це вкладати. Наприклад, це стосується того самого вапнування – це недорого, але мало хто звертає на це увагу», — додав головний агроном «Агро-Регіону».

Перегляди: 1