Головна Овочівництво В Україні вже накопано майже 12 млн. тонн картоплі, збір триває  

В Україні вже накопано майже 12 млн. тонн картоплі, збір триває  

Станом на 25 жовтня 2022 року в Україні вже зібрано 119 376,1 тис. центнерів картоплі всіма категоріями господарств, що становить 73% до орієнтованого прогнозованого валу у 165 528 тис. центнерів. Про це в ефірі «Суспільне Новини» заявив завідувач сектору овочівництва та картоплярства департаменту аграрного розвитку Мінагрополітики Сергій Гвоздь, передає «ПроАгро Груп» з посиланням на інформацію міністерства.

Він зазначив, що для українського ринку картоплі характерна висока частка виробництва у домогосподарствах населення. Люди на своїх присадибних ділянках вирощують картоплю для задоволення власних потреб. Частка такого виробництва становить 98%, й лише 2% виробництва картоплі займають фермерські та промислові підприємства, які потім реалізують цю продукцію.

За словами чиновника, надходження нового врожаю сприяло тому, що роздрібна ціна картоплі для споживача наразі становить 9-12 грн. за кілограм, очікується зниження ціни до 7-9 грн. за кілограм.

«Ми спостерігаємо суттєве зниження ціни на картоплю. Адже закінчується збирання урожаю. Цього року засаджені площі зменшились на 36% порівняно з минулим. Але з урахуванням норм споживання , у нас достатня кількість цього продукту, яка повністю задовольняє внутрішнє споживання та продовольчу безпеку. Дефіциту картоплі не буде», – запевнив Сергій Гвоздь.

Він також сказав, що потреби імпортувати картоплю не буде, хіба що насіннєву. Адже з початком війни значно зросла вартість логістики. Україна вже відмовилася від імпорту білоруської та російської картоплі, що стимулюватиме продаж українського продукту на внутрішньому ринку.

За словами Сергія Гвоздя, спостерігається зменшення ціни й на деякі інші овочі. Так, капуста подешевшала на 12,2% (до 17,34 грн./кг), буряк – на 5,0% (до 17,77 грн./кг), картопля – на 3,8% (до 10,78 грн./кг). Також на 6,4% (до 15 грн./кг) подешевшали яблука.

Перегляди: 4