Головна Війна проти України В Україні ярими культурами вдасться засіяти щонайменше 70% площ, – Тарас Висоцький

В Україні ярими культурами вдасться засіяти щонайменше 70% площ, – Тарас Висоцький

Перший заступник міністра аграрної політики та продовольства України Тарас Висоцький в ефірі національного марафону UAразом розповів, який відсоток площ в Україні цьогоріч вдасться засіяти і який фактор залишається найбільш критичним для успішного проходження посівної, передає «ПроАгро Груп».

«Є два основні блоки, які необхідно забезпечити, щоб відбулася посівна: перший і найбільш важливий – безпековий фактор, другий – наявність необхідних ресурсів», – зазначив Тарас Висоцький.

За його словами, перш ніж розпочинати посівну кампанію аграрії мають переконатися, що поля не заміновані. Якщо вони все-таки заміновані, їх необхідно оперативно розмінувати. Для цього Мінагрополітики спільно з ДСНС розробили відповідне роз’яснення та поширили його серед усіх аграріїв та фермерів.

«Стосовно забезпечення аграріїв необхідними ресурсами, то є чотири основні складники: мінеральні добрива, насіння, засоби захисту рослин та пальне. Перші три позиції аграрії у більшості випадків встигли купити чи попередньо замовити до 24 лютого, до початку війни. Тож усе це або вже на підприємствах, або довозиться», – зазначив заступник Міністра.

Найбільш критичним фактором залишається пальне/дизель, підкреслив Тарас Висоцький.

«Його не було закуплено на 80–90%, тож наразі щоденно відбувається координація і постачання дизелю аграріям, фактично “з коліс”, у тому числі враховуючи останні руйнування нафтобаз та виробництв. Поки що з цим фактором усі справляються. Ми вдячні аграріям за розуміння, постачальникам палива і всім, хто задіяний у цьому процесі. Наразі дефіцит дизелю не зупиняє темп посівної, але цей фактор залишається критичним – щодня за балансом стежимо і підтримуємо постачальників і фермерів, щоб все-таки дизелю було достатньо для виконання посівної», – акцентував він.

Як прогнозує Мінагрополітики, за песимістичним прогнозом вдасться засіяти 70% площ. Якщо в Чернігівській, Сумській областях, де є величезні аграрні площі, вдасться в найближчі тижні все розмінувати, то площа посівної може збільшитися і до 80%.

Перегляди: 5