Головна Агрохімія В Україну заблоковано ввезення 95% сучасних ЗЗР

В Україну заблоковано ввезення 95% сучасних ЗЗР

Ввезення в Україну 95% сучасних пестицидів залишається заблокованим уже п’ятий рік. Про це повідомив народний депутат Микола Кучер.

Він пояснив, що це наслідок дії поправки до закону, яка забороняє ввезення в Україну препаратів, не випробуваних в інших країнах, навіть для досліджень, передає «ПроАгро Груп» з посиланням на «Пропозицію».

«Всі дуже швидко зрозуміли, що зробили помилку. Однак виправити її парламент не може вже п’ять з половиною років”, – зазначив нардеп.

Він додав, що вже розроблено відповідний законопроєкт №2289, підтриманий урядом. Однак у парламенту все ніяк не дійдуть руки до його розгляду. Тим часом шкодочинні організми виробляють резистентність до більш давніх препаратів. Це вимагає збільшення обсягів використання пестицидів, що йде врозріз із європейськими кліматичними цілями, які передбачають зменшення внесення хімічних ЗЗР і до виконання яких наші європейські торгові партнери примушують і Україну.

Керівник агрохімічного напрямку Європейської бізнес асоціації Віктор Погорілий додав, що доходи науково-дослідних установ від випробувань нових препаратів зараз удесятеро нижчі, ніж 5 років тому. Тим часом держава фінансує ці установи лише на 20% від потреби. Крім того, за словами Погорілого, збереження ситуації загрожує євро інтеграційним планам України.

Основним аргументом на користь заборони ввезення незареєстрованих ЗЗР стає те, що вони вбачають загрозу ввезення в Україну під виглядом досліджень великих обсягів препаратів, наслідки дії яких на екосистему, агроценоз, корисних комах ще не відомі. Однак, як запевнив Віктор Погорілий, процедура поводження з препаратами, що завозяться на дослідження, цілком відповідає європейським стандартам, тому тут ідеться про каністри, а не про тонни. До того ж за препаратами, що ввозяться на дослідження, відбувається чіткий контроль того, яка компанія, як і скільки препарату ввезла.

А в лобіюванні збереження нинішньої ситуації Микола Кучер звинувачує виробників та імпортерів генеричних препаратів: їх, мовляв, не влаштовує, що дві третини українського ринку ЗЗР, який оцінюється в $1 млрд., займають оригінальні препарати.

Перегляди: 1