Головна Новини Ринок України В умовах зміни клімату вся Україна стала зоною ризикованого землеробства

В умовах зміни клімату вся Україна стала зоною ризикованого землеробства

В умовах світової зміни клімату Україна перетворилася на зону ризикованого землеробства. Шлях розв’язання цієї проблеми очевидний – підвищення ефективності агробізнесу.

Сьогодні ми маємо збільшувати маржинальність кожного гектару – перш за все, шляхом оптимізації технологічних процесів. Про це розповів заступник генерального директора з інновацій компанії ІМК Богдан Кривіцький, повідомляє «ПроАгро Груп» з посиланням на Seeds.

«Якби ще 20 років тому хтось сказав би, що в період вегетації рослин у Полтавській області буде випадати лише 150 мм опадів, то цьому б ніхто не повірив би. Якщо говорити про шлях розв’язання цієї проблеми, то він очевидний – підвищення ефективності агробізнесу. Сьогодні ми маємо збільшувати маржинальність кожного гектару, перш за все, шляхом оптимізації технологічних процесів. І тут існує багато варіантів», – зазначив Богдан Кривіцький.

За його словами, варіантів оптимізації існує багато, і один з них – точне землеробство. В Україні його спочатку запроваджували для збереження ТМЦ й врожаю від крадіжок шляхом запровадження різних девайсів, сенсорів: ваги, рівня пального, GPS-трекерів тощо.

«Натомість в США почали використовувати такі пристрої ще на початку 90-х років минулого століття для картування врожайності з GPS прив’язкою. А вже згодом, з досягненням певного рівня розвитку AgTech, наші компанії почали використовувати технології для підвищення ефективності виробничих процесів», – зауважив спеціаліст.

Так, системи автопілотування, що дозволяють заощадити пальне шляхом меншої кількості проходів поля сільгосптехнікою, або диференційоване внесення насіння та добрив різними способами – локально чи врозсип. Загалом, технологій в цій галузі існує багато. Головне при цьому, щоб вони виявилися ефективними в кожному конкретному випадку.

Перегляди: 0