Головна Агрохімія Вартість добрив для осінніх польових робіт може зрости на 40%

Вартість добрив для осінніх польових робіт може зрости на 40%

Після нетривалої стабілізації навесні 2021 року зростання цін на ринку добрив продовжилося з попередньою силою. Експерти прогнозують, що вартість добрив для осінніх польових робіт може вирости до 40%.

Зокрема, про це заявив народний депутат України Вадим Івченко, передає «ПроАгро Груп» з посиланням на AgroPolit.com.

Він зазначив, що аміачна селітра вже подорожчала з 10−11 тис. грн./тонна до 15−16 тис. грн./тонна, тому аграрії будуть зменшувати використання добрив, оскільки додатковий ефект від їх застосування не компенсує витрати на їх закупівлю.

«Сьогодні Україна критично не забезпечена добривами власного виробництва. Нагадаю, «Одеський припортовий завод» (ОПЗ), який виробляв карбамід, призупиняє свою роботу у зв’язку з ситуацією, що склалася на світовому і національному ринках природного газу. Також з жовтня деякі українські заводи-виробники добрив або істотно знизять виробництво до мінімуму, або будуть повністю зупиняти виробництво, адже газ займає понад 50% собівартості добрив. Тобто в найближчій перспективі нереально і знайти альтернативу — окремі національні уряди побоюються дефіцитів добрива, через що оголосили про заходи з обмеження їх експорту», – зазначив Івченко.

Він додав, що аграрний комітет вже відреагував на ситуацію прийнявши рішення звернутися до уряду з проханням взяти під контроль ввезення в Україну імпортних добрив.

«Доцільно також було б підтримати наших агровиробників через форвардні програми закупівлі добрива різними фінансовими установами («Аграрний фонд», ДПКЗУ тощо). Вважаю, що важливо також передбачити, можливо в бюджетній підтримці, відшкодування різниці між цінами на добрива у цьому та у наступному роках. Це значно знизить собівартість врожаю та полегшить фермерам посівну», – наголосив Івченко.

Перегляди: 1