Головна Економіка і аграрна політика Верховна Рада України прийняла закон про земельну децентралізацію

Верховна Рада України прийняла закон про земельну децентралізацію

Верховна Рада України сьогодні, 28 квітня, прийняла у другому читанні і в цілому Закон «Про внесення змін до Земельного кодексу України та інших законодавчих актів щодо удосконалення системи управління та дерегуляції у сфері земельних відносин». Про це повідомляє «ПроАгро Груп» з посиланням на Інформаційне управління апарату ВР.

Закон передбачає реформування системи управління у сфері земельних відносин та зняття штучних обмежень господарської діяльності для спрощення доступу до земельних ресурсів населення та бізнесу. Зокрема, ним скасовуються вимоги щодо цільового використання земель сільськогосподарського призначення.

Згідно із законом, зміна цільового призначення земельних ділянок, що не належать до державної чи комунальної власності, здійснюється сільською, селищною, міською радою. Проєкт  землеустрою ділянки, цільове призначення якої змінюється, розробляється на замовлення власника земельної ділянки без надання дозволів органів виконавчої влади.

Поділ,  об’єднання  земельної ділянки, що перебуває у користуванні, здійснюється за згодою   землекористувача. Земельні  ділянки  сільськогосподарського призначення, отримані у спадщину юридичними особами, які відповідно до Земельного кодексу не можуть набувати їх у власність, підлягають відчуженню протягом одного року.

Законом визначено, що площа земельної ділянки, що надається громадянину в оренду для городництва, не може перевищувати 0,6 га. Водночас площа земельної ділянки сільськогосподарського призначення державної або комунальної власності, право оренди, емфітевзису якої виставляється на земельні торги, не може перевищувати 20 га.

Законом обумовлені засади та порядок громадського й державного контролю за використанням та охороною земель усіх категорій та форм власності

Законом встановлено, що документація із землеустрою розробляється в електронній та паперовій формах у вигляді схеми, проєкту, робочого проєкту або технічної документації. Затверджена документація із землеустрою є публічною та загальнодоступною. Відповідні зміни внесено до низки законодавчих актів.

Перегляди: 2