Головна Економіка і аграрна політика Від сьогодні поставки сільгосппродукції, на яку знижено ПДВ, можуть бути заблоковані

Від сьогодні поставки сільгосппродукції, на яку знижено ПДВ, можуть бути заблоковані

Практична реалізація положень Закону України № 1115 «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо ставки податку на додану вартість з операцій з постачання окремих видів сільськогосподарської продукції» призведене до суттєвих ускладнень в діяльності сільгосппідприємств в перший місяць їх практичного застосування. На цьому наголосив завідувач відділу ННЦ «Інститут аграрної економіки Леонід Тулуш, повідомляє «ПроАгро Груп».

Він зазначив, що вже від сьогодні, 1 березня, сільгосппідприємства при здійсненні операцій з постачання передбачених у Законі видів сільгосппродукції повинні будуть застосовувати нову ставку ПДВ – 14 %. Такий розмір ставки є новим і досі в Україні не застосовувався.

Відповідно до Податкового кодексу на дату поставки платник ПДВ зобов’язаний скласти податкову накладну та зареєструвати її в Єдиному реєстрі податкових накладних у встановлений термін. Причому реєстрація податкових накладних, складених з 1 по 15 календарний день місяця повинна здійснюватись до останнього дня (включно) календарного місяця, в якому вони складені. Тобто у даному випадку – до 31 березня 2021 року.

«Проте, діюча форма податкової накладної, затверджена наказом Мінфіну № 1307 від 31 грудня 2015 року (зі змінами та доповненнями) НЕ ПЕРЕДБАЧАЄ можливості відображення операцій за ставкою 14 %. Не передбачена така можливість й наказом Мінфіну «Про затвердження форми податкової накладної та Порядку заповнення податкової накладної» № 734 від 2 грудня 2020 року, положення якого набувають чинності з 1 березня 2021 року», – підкреслив Леонід Тулуш.

Таким чином, сільгосппідприємства та інші постачальники сільгосппродукції не матимуть технічної можливості зареєструвати податкову накладну за зниженою ставкою у 14 %, спрогнозував експерт. А за несвоєчасну реєстрацію податкової накладної нараховуються штрафні санкції.

Своєю чергою, контрагенти не зможуть включити відповідні суми ПДВ до складу податкового кредиту. І саме внаслідок цього поставки сільгосппродукції, на яку знижується ставка ПДВ, можуть бути фактично заблоковані. Причому, якщо при поставках рослинницької продукції теоретично можливо кілька тижнів не відпускати продукцію, то при поставках тваринницької продукції, особливо молока, така ситуація неможлива навіть теоретично. Адже буде паралізована нормальна діяльність молокопереробних заводів.

Виправити ситуацію можна буде не раніше квітня 2021 року – при тому, що крайнім терміном реєстрації податкових накладних за першу половину березня є 31 березня 2021 року, уточнив експерт. Тому слід очікувати суттєвих ускладнень в роботі учасників аграрного ринку як мінімум у перший місяць його застосування, підсумував Леонід Тулуш.

Перегляди: 0