Головна Новини Ринок України Вітчизняне тракторобудування знаходиться в критичному стані, – експерт

Вітчизняне тракторобудування знаходиться в критичному стані, – експерт

Виробництво в Україні найбільш затребуваних у сільськогосподарських підприємствах тракторів потужністю понад 59 кВт постійно зменшується і наближається до межі зникнення

Про це розповів науковий співробітник ННЦ «Інститут аграрної економіки» Ярослав Навроцький, повідомляє «ПроАгро Груп»  з посиланням на інформацію установи.

За словами Навроцького, протягом 2017-2020 років воно скоротилося майже у 4 рази (!): з 3295 тракторів у 2017 році – до 827 одиниць торік. Водночас імпорт нових сільськогосподарських тракторів аналогічної потужності за цей же період щороку перевищував 5 тис. одиниць, що є свідченням домінування на ринку тракторів закордонних машин.

Експерт зазначив, що потужним конкурентом придбання нових вітчизняних тракторів є купівля сільгоспвиробниками вживаної зарубіжної техніки, популярність якої обумовлена доступною ціною, високою якістю та економічністю.

«Торік мінімальна митна вартість імпортованих вживаних тракторів потужністю понад 130 кВт складала лише 10776 дол. США, а середня – 43314 дол. США. Навіть при високому податковому навантаженні є конкурентними у порівнянні з цінами на нову вітчизняну техніку», –  підкреслив науковець.

При цьому характерною рисою українського тракторобудування є вкрай низький експортний потенціал, зауважив Ярослав Навроцький. Якщо у 2017 році закордонні поставки вітчизняних тракторів потужністю понад 59 кВт становили 419 одиниць, у 2018 році – 145, то у 2019 році зменшилися до 41 одиниці, а торік склали лише 39 тракторів.

На думку Навроцького, досягнути рівня технологій виробництва тракторів як у сучасних провідних виробників буде важко. Однак першочергові заходи для виведення тракторобудування з критичного стану мають бути сконцентровані на двох напрямках.

По-перше, придбання та установка в Україні сучасних іноземних технологій, технологічних ліній або й цілих виробництв, що підвищить конкурентоспроможність вітчизняних тракторів, збільшить кількість робочих місць та надходжень до бюджету.

По-друге, необхідно зосередитися на виробництві малопотужних тракторів для малих фермерських господарств та особистих селянських господарств за доступною ціною та вищої якості, що створить сприятливі умови для матеріально-технічного забезпечення малих форм господарювання та скорочення імпорту сьогодні дешевшої техніки з Китаю, підсумував Ярослав Навроцький.

Перегляди: 0