Головна Війна проти України Внаслідок обстрілів порт «Ніка-Тера» зазнав втрат на 1 млрд. гривень

Внаслідок обстрілів порт «Ніка-Тера» зазнав втрат на 1 млрд. гривень

Ілюстративне фото

Порт «Ніка-Тера», який належить компанії Group DF Дмитра Фірташа, за 17 місяців війни вороги обстріляли понад 10 разів. Загальна шкода від обстрілів склала понад 1 млрд грн.

Про це розповів керівник з корпоративних комунікацій Group DF Олег Арестархов, передає «ПроАгро Груп» з посиланням на Elevatorist.com.

«Це попередні оцінки, справжні збитки можуть бути набагато більші»,— зауважив Арестархов.

Один із найбільш масштабних ударів по порту росіяни завдали 4 червня 2022 року. В результаті були повністю знищені 3 склади загальною площею 13 349 кв. м. та загальною потужністю зберігання зернових, олійних культур та продуктів їхньої переробки 105 тис. тонн. На складах згоріло близько 35 тис. тонн шроту соняшника. Також постраждала дуже велика кількість іншого майна порту: зернові силоси, хопери, зерносушильний комплекс, залізнична інфраструктура, локомотиви, різна перевантажувальна техніка, автотранспорт, електричні підстанції, системи газо- і електропостачання, а також адміністративні будівлі, майстерні і господарські споруди.

Роботи з відновлення порту «Ніка-Тера» наразі не ведуться, адже Миколаїв постійно обстрілюється, а порт повністю закритий для суден.

За рік війни компанія встигла зі складів порту відвантажити понад 237 тис. тонн зернових, які надалі було експортовано у рамках «зернової угоди» через порти «великої Одеси», частково – по Дунаю та через сухопутні пункти переходу.

Наразі «Ніка-Тера» перебудувала свою роботу у режим «сухого порту» – почавши накопичення та перевантаження рідких добрив вітчизняного виробництва для аграріїв півдня України. Компанія розробляє масштабний проєкт з відновлення, який буде реалізовано відразу після завершення війни.

Перегляди: 6