Головна Новини Ринок України Виробництво українського цукру за останні 5 років скоротилися вдвічі

Виробництво українського цукру за останні 5 років скоротилися вдвічі

279

У 2020 році в Україні було вироблено 982 тис. тонн цукру, що на 34% нижче аналогічного показника минулого року та в 2 рази менше обсягів виробництва п’ятирічної давнини.

Причинами такого скорочення послугували зменшення обсягів виробництва цукрового буряку в Україні та низькі ціни на цукор на українському та світовому ринках, повідомила «ПроАгро Груп» з посиланням на інформацію Українського клубу аграрного бізнесу.

«За попередніми оцінками Держстату, у 2020 році було зібрано 8,3 млн. тонн цукрового буряку, що 19% менше валового збору попереднього року. Скорочення відбулося в основному за рахунок зменшення посівних площ. Два попередні роки рівень рентабельності вирощування цукрового буряку був негативний, відповідно, частина аграріїв внесли корективи в свої посівні площі, переключившись на більш рентабельні культури. Не дуже сприятливі погодні умови 2020 року, що призвели до пізнього старту збору врожаю, в комбінації з недостатнім використанням пестицидів та агрохімікатів через обмеженість фінансових ресурсів знизили врожайність та цукристість буряків», – прокоментувала аналітик УКАБ Світлана Литвин.

Вироблений в Україні цукор йде на задоволення внутрішніх потреб та на експорт, й обидва ці канали реалізації останніми роками скоротилися. Відповідно до світової тенденції, що особливо характерно для розвинутих країн, в Україні також знижується споживання цукру. За останні 5 років рівень споживання цукру на 1 людину скоротився на 19% і у 2019 році склав 28,8 кг на рік.

У 2020 році було експортовано 151 тис. тонн цукру, що 36% менше у порівнянні з попереднім роком. Основними країнами-імпортерами українського цукру були Туреччина (17% експортної виручки), Узбекистан (11%) та Таджикистан (8%). За перші 2 місяці 2021 року, український експорт цукру практично відсутній, так як зменшена пропозиція призвела до зростання цін та зацікавленості виробників реалізувати продукцію саме на внутрішньому ринку.

Своєю чергою, Україна останніми роками імпортувала мінімальну кількість цукру – на рівні 1-2 тис. тонн. Однак для уникнення дефіциту на внутрішньому ринку та стабілізації ціни Міністерство економіки розглядає варіант встановлення квоти на імпорт цукру-сирцю з цукрової тростини на рівні 260 тис. тонн на 2021 рік та вже приймає заявки на розподіл даної квоти.

Зростання ціни на світовому ринку дає підстави сподіватися на відновлення обсягів виробництва цукру як для задоволення внутрішніх потреб, так і для відновлення експортних відвантажень відповідно до потреб світового ринку.