Головна Агрохімія Як забезпечити вдалий старт при пізньому посіві?

Як забезпечити вдалий старт при пізньому посіві?

Проведення посівної кампанії озимих зернових в оптимальні строки – одна із запорук їх подальшого повноцінного росту та розвитку. Однак якщо посів з будь-якої причини зміщується на пізніші терміни, аграріям необхідно врахувати певні нюанси, зазначають фахівці компанії Ukravit. Зокрема, вони радять звернути увагу на особливості дії фунгіцидного протруйника.

«Погодні умови, збирання врожаю попередника, нестача необхідної техніки і кваліфікованих кадрів в умовах війни, а також вартість збіжжя вносять корективи у терміни сівби озимих зернових культур, – відзначає керівник департаменту агротехнологій компанії Олександр Мигловець. – Тож велика кількість аграріїв, як і минулого року, проводитимуть посів у пізніші строки. Щоб рослини встигли сформувати необхідну вегетативну масу та розвинену кореневу систему, накопичили достатньо вуглеводів і увійшли на перезимівлю в оптимальній фазі, до вибору фунгіцидного протруйника в такому випадку потрібно підійти виважено. З одного боку, він повинен забезпечити надійний захист насіння та молодих проростків від максимального широкого спектра хвороб, в тому числі й сажкових, а з іншого – не мати ретардантного ефекту на культуру. Лише дотримавшись зазначених умов, можливо створити зерновим сприятливі умови для росту та розвитку і забезпечити їм успішну перезимівлю».

Тому для посівів пізнього строку сівби Олександр рекомендує обрати трьохкомпонентний протруйник Лайвіт (протіоконазол, 50 г/л + дифеноконазол, 50 г/л + піраклостробін, 25 г/л). Протіоконазол у його складі – системна діюча речовина, що володіє захисними, лікувальними та викорінюючими властивостями та контролює хвороби, викликані збудниками із класів Аскоміцети, Базидіоміцети та Дейтероміцети. Вона блокує синтез ергостеролу, що призводить до морфологічних та функціональних змін клітинної стінки у патогенів. Дифеноконазол володіє системною дією і порушує процес диметилювання під час синтезу ергостеролу, що призводить до припинення росту міцелію та загибелі патогенів. Піраклостробін – локально-системний фунгіцид із трансламінарними властивостями, який блокує дихання патогена та його здатність виробляти енергію і призводить до порушень важливих біохімічних процесів в його організмі, внаслідок чого припиняється проростання спор та ріст росткових трубок.

Лайвіт контролює насіннєву, ґрунтову та аерогенну інфекцію і ефективно захищає насіння та молоді проростки від видів сажки (карликової, летючої, твердої), пліснявіння, септоріозу, борошнистої роси, кореневих і прикореневих гнилей, інших хвороб. При цьому він не проявляє ретардантного ефекту на підземну та наземну частини рослин, що актуально за посушливих умов і пізніх строків сівби.

Паралельно, протруйник сприяє формуванню потужної кореневої системи зернових, завдяки чому вони краще споживають елементи живлення із добрив та ґрунту і ґрунтову вологу, а відповідно, й розвиваються і здатні накопичити достатньо поживних речовин для вдалої перезимівлі.

Перегляди: 4