Головна Новини Ринок України Яка чисельність поголів’я свиней потрібна в Україні?

Яка чисельність поголів’я свиней потрібна в Україні?

Видання «МітНюз – Головні новини м’ясної галузі» розпочало опитування в соціальних мережах, у різних професійних спільнотах свинарів та м’ясопереробників з метою дізнатися громадську думку щодо того, яка кількість свиней має утримуватися в Україні. Про це повідомляє «ПроАгро Груп».

Як зазначає ініціатор опитування, свинарство наразі забезпечує понад 200% рентабельності власникам ферм. Крім того, утримання свиней здатне стати значним внутрішнім ринком збуту для заблокованого українського зерна, збільшивший його споживання до 10 млн. тонн замість теперішніх 2 млн.

«Світове споживання свинини в світі зростає щороку, до 2030 року за прогнозом ОЕСР-ФАО приріст складе 16,5 млн. тонн. Глобальна торгівля свининою потребує щороку додаткові 20 млн. голів свиней. В Україні їх реально виростити і заробити на цьому, однак розвиток свинарства в Україні досі заблокований», – пише видання.

Збільшення поголів’я свиней до 20 млн. голів одночасного утримання, проти 5 млн. голів до війни – забезпечить економіку України 6 млрд. євро доданої вартості щороку, переконані в профільній Асоціації «Мʼясної галузі».

Наразі, судячи з результатів опитування, 34% респондентів вважають, що 20 млн. голів свиней, як передбачає програма «Нове свинарство 2025» – цілком достатньо. Водночас 53% висловилися за те, що поголів’я має складати 90 млн., як в Данії – 3 свині на 1 мешканця країни.

Лише 7% опитуваних схиляються до думки, що Україні достатньо й сьогоднішніх 5 млн. голів. Нарешті, 2%, вірогідно, вегетаріанців та релігійних адептів, переконані, що свиней нам взагалі не треба.

Перегляди: 20