Головна Овочівництво Якщо гарбузовий рай існує, то він в Україні

Якщо гарбузовий рай існує, то він в Україні

Україна, за даними Продовольчої організації ООН (FAO) на 2019 рік, займає друге місце в рейтингу найбільших світових виробників продукції родини гарбузових (куди входять гарбуз та кабачки), поступаючись лише Китаю.

Про це повідомляє «ПроАгро Груп» з посиланням на інформацію УКАБ.

За даними Державної служби статистики України, в 2020 році українським господарствам вдалось виробити близько 650 тис. тонн гарбузів, що на 9% нижче аналогічного показника минулого року.

«Зменшення обсягів виробництва відбулося як внаслідок скорочення посівних площ під даною культурою, так і зменшення врожайності. Варто зазначити, що гарбузи переважно вирощуються в господарствах населення. На промислові та фермерські господарства припадає лише 2% вирощених в Україні гарбузів», – розповіла аналітик УКАБ Світлана Литвин.

Зовнішня торгівля гарбузами розвинена слабо. Імпортні відвантаження практично відсутні, а от експорті поставки хоча і зросли минулого року в 3,2 рази до 2 тис. тонн, але не перевищують 0,3% загального обсягу вироблених в Україні гарбузів. Основними країнами-імпортерами українських гарбузів є: Великобританія (62% експортної виручки), Румунія (19%) та Молдова (4%).

Цього року в Україні очікується кращий врожай гарбузів у порівнянні з торішнім, насамперед внаслідок більшої врожайності.

Перегляди: 2