Головна Економіка і аграрна політика ЄБА закликає скасувати зниження ПДВ на молоко

ЄБА закликає скасувати зниження ПДВ на молоко

Президент України підписав Закон щодо внесення змін до Податкового кодексу України, яким передбачається зниження ставки ПДВ до 14% на деякі види сільськогосподарської продукції. Європейська Бізнес Асоціація цілком підтримує таке рішення у контексті зернових та олійних культур, повідомляє «ПроАгро Груп» з посиланням на інформацію ЄБА.

В асоціації зазначають, що при зниженні ставки ПДВ по операціях з реалізації зернових та олійних культур пропорційно знижується сума відшкодування з бюджету експортерам таких зернових та продуктів їх переробки. Тобто, в рази знижуються витрати бюджету та ризики втрат, пов’язаних із шахрайством з ПДВ та недоброчесними практиками мінімізації податкових зобов’язань. Отже, зниження ставки ПДВ на зернові та олійні культури сприятиме детінізації аграрного виробництва. Крім того, сприятиме залученню інвестицій у галузь та підвищення конкурентоспроможності вітчизняного сільського господарства.

Водночас, під дію цього законопроекту не мало потрапити молоко незбиране. Так, експерти молочної комітету Асоціації прогнозують ситуацію, за якої навіть при зниженні ставки ПДВ до 14% на молоко-сировину, її відпускна ціна з урахуванням ПДВ для переробників молока залишиться незмінною. Тобто, фактично, відбудеться зростання ринкової вартості молоко-сировини, що, в свою чергу, сприятиме збільшенню вартості готової молочної продукції та може призвести до того, що українці будуть менше купувати якісної і корисної для здоров’я молочної продукції.

Тож бізнес закликає Верховну Раду найближчим часом внести додаткові зміни до Податкового кодексу та все ж виключити молоко незбиране  з даного переліку, аби не отримати зворотній негативний ефект від якісного рішення.

Раніше ми повідомляли, що запровадження зниженої ставки ПДВ при оподаткуванні операцій із поставки молока сільгосппідприємствами може посилити наявний тренд щодо збільшення частки імпортної молокопродукції в Україні.

Перегляди: 1