Головна Ринок України Експорт/імпорт З початку сезону Україна експортувала 2,4 млн. тонн ріпаку

З початку сезону Україна експортувала 2,4 млн. тонн ріпаку

За даними митної статистики, експорт ріпаку з України в листопаді 2023 року становив 337 тис. тонн, що на 100 тис. тонн менше, ніж в попередньому місяці.

Про це повідомляє «ПроАгро Груп» з посиланням на Share UA Potential.

Попри зменшення у порівнянні з жовтнем, український експорт ріпаку залишається досить активним –  всього з початку сезону 2023/24 українські компанії експортували майже 2,4 млн. тонн (за той же період сезону минулого сезоні – 2,8 млн тонн).

До того ж значно зросла переробка ріпаку та експорт продуктів його переробки. Якщо за весь сезон 2022/23 з України було експортовано 84 тис. тонн ріпакової олії, то з початку сезону 2023/24 (липень-листопад) – 340 тис. тонн, з яких лише у листопаді 49 тис. тонн.

Загальний врожай ріпаку в Україні цього року становив 4 млн. тонн. Більшу частину врожаю ріпаку вже експортовано або перероблено, тому в найближчі місяці показники експорту повинні знизитись. Однією з основних причин зростання переробки ріпаку та експорту продуктів його переробки є значні логістичні витрати, пов’язані з експортом – експортувати продукцію з доданою вартістю більш вигідно у порівнянні з насінням ріпаку.

Перегляди: 24