Головна Новини Земельне питання За кілька років ціна на гектар сільгоспземлі зросте до 60 тис. гривень,...

За кілька років ціна на гектар сільгоспземлі зросте до 60 тис. гривень, – Тарас Висоцький

Слід очікувати, що за кілька років ціна на землю сільськогосподарського призначення зросте до 60 тис. гривень за гектар.

Таку думку висловив перший заступник міністра аграрної політики та продовольства України Тарас Висоцький, передає «ПроАгро Груп» з посиланням на The Page.

За його словами, нині середня ціна за 1 га землі складає приблизно 38 тис.гривень, проте варто чекати на відчутне удорожчання.

«Ми очікуємо, що за два-три роки вона зросте до 55-60 тис. гривень, а далі все залежатиме від економічної ситуації в країні, зростання ВВП та інших показників, які не мають стосунку безпосередньо до землі», — зауважив Тарас Висоцький.

Він зазначив, що за пів року роботи ринку сільськогосподарських земель Мінагрополітики не побачило тих ризиків, про які йшлося напередодні його відкриття у липні 2021 року.

«Обсяги продажів невеликі, немає розпродажу земель їхніми власниками, іноземці чи великі землевласники не скуповують землю в обхід закону», — додає заступник міністра.

Тарас Висоцький повідомив, що основний економічний ефект від запровадження ринку очікується у 2024 році, коли юридичні особи з українськими власниками зможуть купувати землю, інвестувати в системи зрошення тощо.

«Суспільство заспокоюється, налагоджуються бізнес-процеси, відпрацьовуються нотаріальні процедури. Через два роки розпочнеться новий етап роботи ринку землі, тоді, можливо, і знадобляться якісь корективи», – сказав заступник міністра.

Перегляди: 4