Головна Новини Земельне питання Загроза війни: як реагують інвестори на ринку землі

Загроза війни: як реагують інвестори на ринку землі

Через загрозу війни дрібні інвестори відмовляються від покупок землі, а великі – навпаки, готові скуповувати дедалі більше. Про це пише співзасновник інвестиційного об’єднання Land Club, голова Держгеокадастру у 2019-2020 роках, експерт із земельних відносин Денис Башлик, повідомляє «ПроАгро Груп» з посиланням на «Економічну правду».

«Український ринок сільськогосподарської землі працює лише сім місяців, але він уже зазнав впливу загрози війни і став важливим індикатором настрою внутрішнього інвестора», – зазначив Башлик.

За його словами, за результатами соцопитувань, які проводилися за кілька місяців до відкриття ринку, у перший рік землю готові були продати 10% пайовиків (690 тис. осіб). Але реальність не підтвердила прогнози – за пів року пройшло близько 60 тис. угод купівлі-продажу. В очікуванні зростання ціни більшість пайовиків вирішили притримати свої паї.

«Але лютий 2022-го змінив їхню стратегію. Земельні служби агрохолдингів констатують триразове (як порівняти з січнем) збільшення звернень від пайовиків, які бажають продати землю, у Чернігівській та Сумській областях. Крім того, вони, не торгуючись, погоджуються на середньоринкову ціну, хоча ще недавно її активно завищували, а іноді безапеляційно піднімали вартість прямо під час угоди у кабінеті нотаріуса. Бували коригування на 15 000 та 20 000 гривень, найчастіше така риторика пайовиків призводила до зриву угоди», – зауважив експерт.

Так, за його словами, 16 лютого (одна з дат передбачуваного вторгнення в Україну) від запланованих угод відмовилися 5 клієнтів Land Club, усі ділянки – у Чернігівській області. «Поки що відкладемо. Повернемося до питання, коли все заспокоїться», – сказав один із них, пояснюючи своє рішення.

Також Башлик розповів про останні тенденції зміни цін на землю. Так, за пів року середня ціна за гектар землі зросла з $1000 до $1250. Така динаміка відповідає прогнозам – плюс 20% за рік протягом пʼяти років після відкриття ринку, пише експерт. Водночас за останній місяць середня ціна гектара піднялася з $1250 до $1350.

«Попит, як і раніше, суттєво перевищує пропозицію, попри затишшя серед невеликих інвесторів. Тепер за актив конкурують важкоатлети, підігріваючи ціну. Що далі? Якщо небезпека конфлікту мине, ціна на землю ще активніше поповзе вгору: пайовики заспокояться, пропозиція скоротиться, апетити власників ділянок знову зростуть, на ринок повернуться невеликі інвестори», – спрогнозував Башлик.

Він зауважив, що за песимістичного сценарію, в якому Росія продовжить розгойдувати військово-політичну ситуацію без повномасштабного наступу, перспективи ринку землі залишаються виключно позитивними. У такому разі наступні три місяці (до виникнення психологічної резистентності до новин про наступ та навчання) триватимуть панічні продажі, обсяг яких за поточної динаміки збільшить річний обсяг пропозиції на 0,5% від загальної кількості сільгоспземлі.

Перегляди: 4