Головна Агрометеорологія Загрозливих явищ для перезимівлі озимих в середині січня не спостерігалося

Загрозливих явищ для перезимівлі озимих в середині січня не спостерігалося

Протягом другої декади січня посіви озимих зернових культур в Україні перебували у стані зимового спокою, загрозливих явищ для їх перезимівлі не спостерігалося. Про це йдеться в аналітичній довідці про агрометеорологічні умови та стан посівів сільгоспкультур НААН України, передає «ПроАгро Груп» з посиланням на інформацію Мінагрополітики.

Разом з тим, дуже низькі температури повітря, які відмічалися протягом цього місяця, місцями недостатня висота снігового покриву на посівах, сильні вітри призвели на деяких територіях до відмирання верхньої частини надземної маси рослин пшениці озимої, яка не була покрита снігом. Оскільки критичних температур вимерзання не відзначено, то цей фактор не несе загрози для озимини. Але необхідно звернути увагу на посіви озимих зернових (особливо пізніх строків сівби) при відборі зразків рослин (монолітів) 25 січня на полях з нерівним рельєфом, де спостерігалося видування снігового покриву. У випадку, коли на поверхні було зафіксовано температуру повітря нижче 20-24 оС морозу, мінімальна температура грунту на глибині залягання вузла кущіння могла наближатися до критичної.

Отож, за нестійких погодних умов (коливання температурного режиму), які спостерігаються протягом останніх днів, постійний моніторинг за станом озимих зернових культур має бути на порядку денному впродовж усієї перезимівлі, нагадали в НААНУ.

Перегляди: 11