Головна Агрохімія Захищаємо озимі зернові культури від комплексу хвороб

Захищаємо озимі зернові культури від комплексу хвороб

Мінливі погодні умови першого місяця весни – коливання денних і нічних температур, випадання дощу та мокрого снігу і приморозки – дещо стримували розвиток та поширення хвороб озимих зернових культур, та із поступовим потеплінням вони отримають сприятливі умови для розповсюдження в посівах озимини, попереджають фахівці компанії UKRAVIT. Так, за даними Держпродспоживслужби, вже зараз 15% рослин озимих зернових на обстежених площах уражені борошнистою росою і септоріозом, 0,6-2% рослин – гельмінтоспоріозом, ринхоспоріозом і бурою листковою іржею, а в окремих регіонах спостерігається розповсюдження снігової плісняви та кореневих гнилей. Й хоча ці цифри не видаються надто суттєвими, підвищені весняні температури невдовзі сприятимуть подальшому розвитку та розповсюдженню хвороб. Тож якщо своєчасно не захистити озимі зернові, можна зазнати суттєвих втрат врожайності – від 10% і більше. 

«Навесні озимим зерновим культурам загрожує цілий комплекс небезпечних хвороб – борошниста роса, септоріоз, прикореневі та кореневі гнилі, гельмінтоспоріоз та ряд інших, – зазначив керівник агрономічного департаменту UKRAVIT Олександр Мигловець. – В особливій зоні ризику – посіви із порушеною технологією протруєння посівного матеріалу, загущені посіви та посіви ранніх строків сівби. На багатьох посівах візуальні ознаки інфікування борошнистою росою та септоріозом були присутні ще в осінній період. Наявні також посіви, які наразі не мають видимих зовнішніх ознак проявів хвороб, проте сприятливі гідротермічні умови сприятимуть швидкому розповсюдженню збудників та інфікуванню рослин надалі. Виходячи з цього, у весняний період необхідно провести профілактичну обробку високоефективними фунгіцидами: цей прийом допоможе надійно захистити культурні рослини та уникнути втрат майбутнього рівня врожайності».

Для захисту озимих зернових культур від розповсюджених хвороб для першого весняного обприскування Олександр рекомендує обрати фунгіциди Дезарал Екстра (карбендазим, 250 г/л + флутриафол, 125 г/л) або Захисник Екстра (тіофанат-метил, 405 г/л + флутриафол, 255 г/л). Оптимальне поєднання діючих речовин у Дезарал Екстра забезпечує високу ефективність проти комплексу найшкідливіших збудників грибкових хвороб. Карбендазим блокує поділ ядер патогенів через зв’язування діючої речовини із бета-тубуліном, за рахунок якого формуються мікротрубочки, та забезпечує лікувальну і захисну дію. А флутриафол є інгібітором ергостеролу – основного стерину, необхідного для будівництва клітинних стінок грибів, і володіє захисними та лікувальними властивостями. Препарат забезпечує пролонгований період захисної дії проти комплексу збудників хвороб.

Захисник Екстра володіє профілактичними, лікувальними та викорінюючими властивостями і контролює широкий спектр хвороб озимих зернових та інших культур. Тіофанат-метил у його складі блокує процес поділу клітин, в результаті чого росткова трубка припиняє свій розвиток, апресорій не формується, і, відповідно, ріст міцелію гриба не відбувається. Флутриафол швидко поглинається поверхнею рослин і переміщується по всій рослині акропетально через променево-волокнисті пучки, порушуючи процес синтезу ергостерину в мембранах клітин збудників хвороб, внаслідок чого ті втрачають свої властивості, і патоген гине. Препарат забезпечує одночасно швидкий «стоп-ефект» і пролонговану захисну дію й захищає нові прирости рослин. Крім того, за рахунок поєднання діючих речовин із різними механізмами дії відсутня можливість виникнення резистентності у патогенів, а також забезпечується додатковий контроль прикореневих гнилей.

Перегляди: 0