Головна Економіка і аграрна політика Запроваджене урядом регулювання цін може призвести до дефіциту продуктів

Запроваджене урядом регулювання цін може призвести до дефіциту продуктів

Кабмін прийняв ухвалу, якою на період дії карантину встановлюється розмір торгової надбавки не більше 10% на розширений перелік соціально значущої категорії продуктів харчування. По суті, впроваджується механізм держрегулювання, який нібито дозволить стабілізувати ситуацію зі стрімким зростанням цін у продуктовому роздробі.

Однак ця постанова не має під собою ані серйозного обґрунтування, ані тим перспектив ефективної реалізації. Про це на своїй сторінці у Facebook написав гендиректор «АТБ-Маркет» Борис Марков, передає передає «ПроАгро Груп».

«Встановлена ​​планка націнки не більше 10% не покриває витрати операторів ринку на логістику, сезонне списання та інші операційні послуги. Отже, цілком може призвести до призупинення реалізації зазначених продуктів харчування до моменту налагодження всіх процесів та розуміння порядку їх ціноутворення», – зазначив Марков.

Він зауважив, що зростання ціни соціально значущі продукти харчування обумовлений зростанням відпускних цін із боку виробників, і це обумовлено зростанням цін на енергоносії (газ), а також іншими факторами, що становлять при формуванні собівартості продукції.

За словами гендиректора «АТБ-Маркет», багато виробників вже заявляють про неефективність цієї постанови, яка не вирішує для них базових проблем: витрати на енергоресурси, сировину тощо.

«На мій погляд, варто підходити до вирішення цієї ситуації виважено та комплексно. Розробляти та впроваджувати механізми стабілізації ціноутворення з чітким розумінням причин їх зростання для кінцевого споживача. Включати у широку дискусію всіх учасників ринку та всі зацікавлені сторони. Використовувати успішні практики європейського та світового рітейлу», – наголосив Борис Марков.

Перегляди: 4