Головна Економіка і аграрна політика Земля на продаж: орендна плата зросте до 10%

Земля на продаж: орендна плата зросте до 10%

Після надання права купувати землі сільськогосподарського призначення юридичним особам та збільшення мінімально дозволених площ «в одних руках», попит на оренду земель з боку великих агрохолдингів знизиться, оскільки вони прагнутимуть придбати землю у власність, тобто викупити з оренди. Це може спричинити зниження ставок орендної плати.

Таку думку висловив заступник директора ННЦ «Інститут аграрної економіки», член-кореспондент НААН Олександр Нечипоренко, передає «ПроАгро Груп» з посиланням на інформацію установи.

Водночас, за його словами, пропозиція земель для оренди також знизиться, оскільки частина власників продасть свої ділянки. При цьому великі інвестори викуплятимуть найродючіші землі, і це призведе до зростання цін на їх оренду. Дрібні власники, ймовірно, будуть змушені здавати землю в оренду на менш вигідних умовах.

За прогнозом «Інституту аграрної економіки», загалом очікується деяке зниження ставок орендної плати через підвищення пропозиції земель на ринку. Але на більш якісні та родючіші земельні ділянки орендна плата може зрости.

Водночас Олександр Нечипоренко звернув увагу на чинники, які можуть вплинути на орендну плату на землі сільськогосподарського призначення в Україні у 2024 році. Це, зокрема, інфляція. Згідно з прогнозами НБУ, 2024 року інфляція в Україні може становити близько 5%. Це означає, що орендодавці можуть підняти плату приблизно на рівень інфляції, щоб компенсувати зростання цін.

Крім того, за його словами, впливатиме і попит та пропозиція на ринку оренди: якщо попит буде зростати швидше, ніж пропозиція, це може призвести до підвищення ставок орендної плати. Своєю чергою, скорочення пропозиції земель, доступних для оренди — оскільки частину буде викуплено юридичними особами — може спричинити зростання орендної плати.

Виходячи з цих факторів, в «Інституті аграрної економіки» припускають, що у 2024 році в Україні можливе певне зростання орендної плати на сільгоспугіддя. Однак, за прогнозними оцінками науковців, воно буде помірним і не перевищить 10% у середньому по країні.

Перегляди: 35