Головна Новини Ринок України Живець свиней подешевшав, свинина в магазинах – ні

Живець свиней подешевшав, свинина в магазинах – ні

Зниження цін закупівлі свиней забійних кондицій у жовтні не позначилося на цінах свинини в роздрібній торгівлі. Про це зазначили аналітики Асоціації «Свинарі України» за результатами моніторингу цін на ринку живця та у національних торгових мережах, повідомляє «ПроАгро Груп».

За підсумками жовтня, ціни на свиней забійних кондицій понизилися на 2,2% чи 1,1 грн./кг порівняно з вересневим показником, склавши 47,6 грн./кг. Водночас охолоджена свинина на полицях супермаркетів навіть «додала» в ціні піввідсотка. Так, якщо у вересні кілограм свинини в середньому коштував 131,4 грн./кг, то у жовтні середня роздрібна ціна опустилася нижче позначки 132 грн./кг лише у кінці місяця. При цьому цінова динаміка різних товарних позицій не була однорідною. Зокрема, якщо основна «шашлична» позиція — ошийок — подешевшала на 1,7% проти його середньої ціни у вересні, то лопатка і стегно, навпаки, зросли в ціні на 2,1% та 5,1%, відповідно.

«Зміна цін на свинину в мережах роздрібної торгівлі традиційно відстає від цінових коливань на ринку живця на тиждень-два. Тож якщо поступове зниження котирувань на живець свиней забійних кондицій почалося у другій половині жовтня, то роздрібна торгівля мала б відреагувати на це лише у кінці місяця», – прокоментували в АСУ.

Профільні аналітики також зазначають, що середні роздрібні ціни інших видів м’яса у жовтні підвищилися порівняно з вересневими. Так, за результатами моніторингу цін на полицях супермаркетів, кілограм курятини подорожчав на 1,9%, яловичини — на 6,2%, індички — на 2,6% порівняно з вереснем.

Перегляди: 0