Головна Рослинництво Олійні Значного зниження цін на соняшникову олію очікувати не варто

Значного зниження цін на соняшникову олію очікувати не варто

Попри бажання Кабміну знизити ціни, значного зниження цін, в тому числі на соняшникову олію, очікувати не варто. Таку думку висловив президент Української зернової асоціації Микола Горбачьов, передає «ПроАгро Груп» з посиланням на інформацію УЗА.

«Ціни на внутрішньому ринку зросли, оскільки на світовому ринку ростуть ціни на олійні культури та на соняшникову олію зокрема, як і на інші сировинні товари … Експерти і інвестиційні банкіри говорять про те, що стартував новий сировинний суперцикл на світовому ринку – зростання цін на сировинні товари. Тому значного зниження цін чекати не варто», – зазначив Горбачьов у коментарі «Українським Новинам».

За його словами, вартість соняшника на внутрішньому ринку з серпня 2020 року по березень 2021 роки виросла більше, ніж удвічі. Цьому сприяло також невиконання форвардних контрактів виробниками олійної, внаслідок чого переробники змушені були купувати насіння за значно вищими цінами на спотовому ринку.

При цьому президент УЗА вважає, що доступністю товарів для населення повинно займатися Міністерство соціальної політики. Наприклад, в США доступність товарів населенню забезпечується «продовольчими картками», які одночасно стимулюють виробництво товарів.

У той же час, на думку Горбачьова, обмеження експорту соняшникової олії може в короткостроковому періоді знизити ціни, але зруйнує ринок і ланцюжки поставок.

«Обмеження експорту створить зайві запаси соняшникової олії в Україні, зупиняться виробники масла, які перестануть купувати соняшник у аграріїв, ціни на нього впадуть, а аграрії відмовляться від його вирощування, нагадаю, що саме зараз почалася посівна кампанія, і такого роду сигнал може необоротно зменшити посівні площі під соняшником», – прокоментував він.

Горбачьов зазначив, що в результаті наступного сезону, у вересні 2021 року, можна буде спостерігати дефіцит соняшнику, незавантаженість олійних заводів і ще більш високу ціну на олію.

Перегляди: 2