Головна Економіка і аграрна політика Зниження цін на молокопродукти залежатиме від коригування ставки ПДВ, – АВМ

Зниження цін на молокопродукти залежатиме від коригування ставки ПДВ, – АВМ

Зниження цін на молочні продукти в сьогоднішніх умовах не передбачається, навіть враховуючи зростання обсягів імпорту. Про це повідомляє «ПроАгро Груп» з посиланням на інформацію Асоціації виробників молока.

За словами генерального директора АВМ Ганни Лавренюк, імпортна «молочка» теж буде дорожчати у зв’язку з ослабленням гривні та зростанням світових цін на молочну продукцію.

При цьому у світовій практиці ефективним інструментом підвищення їх доступності є зниження ставки податку на додану вартість (ПДВ) на всьому ланцюжку виробництва: від лану до столу. Так, ПДВ на молочні продукти у Польщі складає 5%, Німеччині – 7%, у Білорусі і Росії – 10%, а в Україні – 20%.

Під тиском аграрної спільноти Кабмін з 1 березня 2021 знизив ставку податку на додану вартість (ПДВ) з 20 до 14% на окремі види сільськогосподарської сировини,  в тому числі сире молоко. Однак без поширення зниженої ставки ПДВ до кінцевого споживача ініціатива не буде мати повного ефекту. Тому в Асоціації виробників молока закликають уряд не зволікати із розширенням дії законопроєкту і на готову продукцію.

Перегляди: 1