Головна Новини Світові ринки Світові ціни на свинину в серпні зросли на 3%

Світові ціни на свинину в серпні зросли на 3%

У серпні ціни на свинину в світі продовжили висхідний рух: глобальний індекс цін на свинину склав 103%.

Як повідомляє “ПроАгро Груп” з посиланням на прес-службу Асоціації “Свинарі України”, в серпні внутрішній ринок свинини в Китаї повніше відчув наслідки АЧС та нестачі свинини. Так, у другій половині місяця середня ціна по країні перетнула “психологічну” позначку 3 $/кг, а вже на рубежі сезонів встановила новий рекорд, сягнувши 3,45 д$/кг ж.м.. У наслідок стрімкого приросту середня серпнева ціна склала 3,1 $/кг ж.м., що на 20% вище ніж місяцем раніше.

Основною причиною активного приросту цін є посилення внутрішнього дефіциту свинини внаслідок скорочення чисельності свинопоголів’я на третину за рік (станом на початок серпня). Торгівельні конфлікти зі США (введення додаткового 10% з вересня) та заборона поставок свинини з Канади на думку Мінсільгоспу Китаю не має та не матиме значного впливу на цінову ситуацію. Водночас, стало відомо, що ще одна бразильська компанія (BrfSA – LucasDoRioVerde) отримала дозвіл на поставки свинини до Піднебесної, а тамтешні свинарі, що нарощують виробництво чи хочуть відновити діяльність після спалаху АЧС отримають до 30% субсидій на реалізацію проектів розвитку.

Серпнева ціна на свинину в США втратила 8% порівняно з липнем та зупинилася на рівні 1,52 $/кг. Так, внутрішні котирування просідали під тиском надлишкової пропозиції живця та заповнених запасами морозильних камер. Досягнення попередніх торгівельних домовленостей між США та Японією, підписання яких заплановане на вересень, вселяє оптимізм щодо пожвавлення експортної активності та покращення цінової ситуації, проте поки це не змінило динаміку руху котирувань на свинину в США.

Хоча канадська свинина також дешевшала протягом серпня, середня ціна за підсумками місяця була на 5% вищою ніж у липні: 1,42 проти 1,35 $/кг забійною масою місяцем раніше. Таку зміну забезпечила нетривала реабілітація цін на рубежі місяців, проте вже у кінці сезону свинина коштувала 1,2-1,3 $/кг. Експерти ринку зазначають, що “прив’язка” цін на канадську свинину до котирувань у США наразі є великою перевагою для виробників свинини, оскільки більший удар по прибутковості наразі відчувають себе м’ясопереробники-експортери, які не мають можливості поставляти свинину до Китаю та шукають альтернативні, хоча і менш маржинальні ринки збуту.

Бразильська свинина у серпні була на 20% дешевшою ніж у липні, а до кінця літа ціна на живець у країні знову опустилася нижче 1 $/кг. Причиною такої динаміки слугувала нижча експортна активність на тлі жвавою внутрішньої пропозиції. Тим не менш середня ціна у серпні цього року була на 24% вища ніж у відповідний період 2018-го – 1,03 проти 0,83 $/кг живою масою.

У Мексиці ціна на свинину “просіла” на 7% порівняно з середнім значенням липня та склала 1,41 $/кг. Це на 20 центів/кг менше ніж рік тому. Хоча цьогорічні обсяги експорту вважають рекордними, а обсяги імпорту свинини “відстають” від торішніх, експерти ринку побоюються, що посилення торгівельних конфліктів Північноамериканських сусідок з Китаєм може спричинити активізацію поставок імпортної свинини зі США та Канади, що тиснутиме на внутрішні ціни.

Котирування на свинину в РФ протягом серпня мали неоднозначну динаміку: після послаблення до 1,5 $/кг свинини живою масою на початку місяця, ціни трохи реабілітувалися, але згодом знову почали послаблення. Тож середня ціна останнього місяця літа була на 12% нижчою ніж у липні – 1,57 $/кг. Основним фактором тиску на внутрішні ціни закупівлі живця залишається більша пропозиція свинини з боку промислових виробників.

На ринках країн ЄС спостерігався поступовий приріст цін: середня позначка у серпні зросла на 1,5% проти попереднього місяця та перетнула рівень 2 $/кг. Позитивну цінову динаміку досить важко назвати стрімкою, проте її підтримувала менша пропозиція свинини як у наслідок високих температур, що уповільнили приріст тварин, так і через менші виробничі можливості відгодівельників. Водночас торгівельний конфлікт між Північноамериканськими країнами та Китаєм “грає на руку” європейським трейдерам.

Перегляди: 0