Головна Новини Світові ринки Переговорна позиція України щодо Угоди про зону вільної торгівлі з ЄС має...

Переговорна позиція України щодо Угоди про зону вільної торгівлі з ЄС має бути більш зваженою та прагматичною

Перегляд умов поглибленої та всеохоплюючої Угоди про зону вільної торгівлі між Україно та Європейським Союзом у 2021 році стане одним із викликів для України. Тому на переконання екс-очільниці Мінагрополітики Ольги Трофімцевої, до цього важливо готуватися вже сьогодні, адже ЄС є найбільшим торговельним партнером України.

Про це повідомляє “ПроАгро Груп” з посиланням на Аgraveri.

Зокрема, у 2018 році український експорт до ЄС становив понад $21 млрд, або майже 43% від нашого товарного експорту. За три роки країни ЄС стали найбільшими споживачами української аграрної продукції. При цьому наші експортні поставки в ЄС за той же період збільшились на 50%.

Проте останнє засідання Комітетів асоціації Україна-ЄС підтверджує, що питання аграрного експорту поступово зникають з “порядку денного”. Як наслідок аграрний експорт поступово втрачає можливість формування та донесення консолідованої позиції.

“Ми вже мали прецедент при укладенні базової угоди, коли до переліку преференційних торговельних позиції було включено цілу низку товарів, перспективи торгівлі якими були доволі песимістичними. Маю сподівання, цього разу переговорна позиція буде більш зваженою та прагматичною”, – каже Ольга Трофімцева.

Вона зауважує, що подальша еволюція Угоди з ЄС має забезпечити не лише розвиток двосторонньої торгівлі. “Ми вже знаходимось на тому рівні, коли готові для впровадження системної економічної інтеграції з європейським співтовариством. Українські компанії мають отримати такі ж права і обов’язки, як і європейські компанії на європейському ринку. Наразі з обов’язками зрозуміло, а от із правами та відповідним захистом прав – тут Україна, як держава, мала би ще докласти зусиль”, – констатує Ольга Трофімцева.

Перегляди: 0