Головна Новини Світові ринки Світ розраховує на додаткові 500 тис. тонн української кукурудзи

Світ розраховує на додаткові 500 тис. тонн української кукурудзи

Січнева доповідь USDA виявилась дещо несподіваною для трейдерів. Так, попри протилежні очікування ринку, американські урядові аналітики збільшили власну оцінку обсягів виробництва кукурудзи Сполученими Штатами до 347,78 млн тонн.

Про це AgroTimes.ua повідомила заступниця директора ProAgro Group Марія Колесник.

За її словами, цей факт на тлі скорочення посівних площ виглядає доволі неоднозначно, оскільки через затримки зі збиранням врожаю інформація щодо його обсягів у п’яти штатах буде ще переглядатись.

Паралельно ними було на 5,84 млн тонн підвищено внутрішнє споживання в країні, що в підсумку призвело до зменшення кінцевих запасів та до показника експорту, що є більш вагомим для світу.

Загальний рівень світових запасів кукурудзи в січні порівняно з грудневою оцінкою було скорочено на 2,75 млн – до 297,808 млн тонн, що, в свою чергу, на 22,58 млн тонн є нижчим за показник попереднього сезону.

Все це відбулось на тлі збільшення на 2 млн – до 1,11 млрд. тонн – прогнозу виробництва кукурудзи в світі за рахунок таких країн як Росія (+500 тис. тонн), ЄС (+440 тис. тонн) та США (+776 тис. тонн).

Для України, попри незмінність оцінки виробництва у 35,5 млн тонн, її експорт у сезоні 2019/20 МР було підвищено на 500 тис. тонн – до 30,5 млн тонн зерна.

Крім України, цьогорічний показник експорту зерна кукурудзи американські аналітики підвищили для Бразилії – на 1 млн тонн та Європейського Союзу – на 400 тис. тонн, в той час як для Сполучених Штатів навпаки скоротили на 2 млн тонн.

Як повідомила Марія Колесник, зменшення оцінок цьогорічного експорту американської кукурудзи було прогнозованим, на відміну від збільшення пропозиції з боку Бразилії.

“Минулого тижня аналітики бразильської державної агенції CONAB оприлюднили свою оцінку цьогорічного експорту кукурудзи з країни і вона склала лише 34 млн тонн. Таке своє рішення вони аргументували ростом обсягів внутрішнього споживання на 7% через збільшення попиту з боку виробників етанолу”, – зазначила експерт.

Що ж стосується України, то, за розрахунками аналітиків ProAgro Group, цьогорічний експорт кукурудзи з території нашої країни очікується в обсязі 30 млн тонн зерна, і додаткові поставки, на думку Марії Колесник, можливі лише за умов наявності тіньового прихованого врожаю.

Перегляди: 0