Головна Новини Світові ринки Ринок пальмової олії: джерело потужного впливу на суміжні сегменти

Ринок пальмової олії: джерело потужного впливу на суміжні сегменти

Ринок пальмової олії переживає не найкращі часи. Учасники ринку демонструють побоювання щодо подальшого скорочення обсягів експорту з Малайзії, одному з ключових світових виробників пальмової олії. За підсумком лютого обсяги відвантаження на зовнішні ринки пальмової олії малайзійського виробництва скоротилися майже на 12% у порівнянні з попереднім місяцем і склали 1,1 млн. т. Ключовими чинниками зниження експорту виступає скорочення виробництва такої продукції в регіоні через посушливими погодними умовами в Південно-Східній Азії та уповільнення світових ринків в цілому і китайського зокрема через поширення коронавірусу.

Скорочення виробництва в Південно-Східній Азії, а саме переважно в Малайзії та Індонезії, стало підґрунтям перегляду експертами USDA оцінок світового випуску пальмової олії. Згідно з останніми прогнозами відомства, світове виробництво такої продукції в 2019/20 МР складе 73,99 млн. т (-1,6% до попередньої оцінки). Високоймоірним є погіршення прогнозу у новому звіті МСХ США.

Як повідомляє Bloomberg, ключовими драйверами розвитку ситуації на ринку наразі виступають наступні:

– Малайзія. Обсяг експорту пальмової олії в ЄС за підсумком 1-29 лютого склав 244,5 тис. т;

– OECD (Організація економічного співробітництва та розвитку) знижує прогнози зростання світової економіки;

– Малайзія. Обсяг експорту пальмової олії в цілому за підсумком 1-29 лютого склав 1081,7 тис. т;

– GASC. Єгипет оголошує новий тендер на закупівлю рослинних олій в травні;

– СВоТ. Травневі ф’ючерси соєвої олії за тиждень зросли на 0,7%.

Нарощувати обсяги експорту окрім проголошених вище чинників Малайзії не дозволяє відсутність закупівель з боку Індії. Нагадаємо, у січні 2020 року вона фактично припинила імпорт пальмової олії з Малайзії у відповідь на критичні коментарі прем’єр-міністра Малайзії Махатхіра Мохамада у відношенні індійської політики щодо Кашміру.

Таким чином, виступаючи потужним чинником тиску на всі ринки рослинних олій, ситуація на ринку “пальми” містить також деякий позитивний потенціал для України. Так, призупинивши імпорт пальмової олії з Малайзії, Індія замінює його закупівлею альтернативних видів рослинних олій. Так, згідно з даними S&P Global, у січні Індія замовила велику кількість української та російської соняшникової олії, а також аргентинської соєвої олії.

Перегляди: 0