Головна Новини Світові ринки Зміни в європейському законодавстві можуть заблокувати український аграрний експорт

Зміни в європейському законодавстві можуть заблокувати український аграрний експорт

У лютому 2020 року набули чинності зміни в європейському законодавстві, які заборонили використання інсектицидів з діючою речовиною хлорпірифос і хлорпірифос-метил. Зміни в європейському законодавстві можуть заблокувати аграрний експорт з України в ЄС, оскільки ці інсектициди використовуються в країні для обробки посівів більшості культур, а також складів із зерном. Заборонено ввезення в країни ЄС сільськогосподарської продукції, що містить залишки цих речовин більше 0,01 мг/кг, повідомляє “ПроАгро Груп” з посиланням на latifundist.com.

Як зазначають зернотрейдери, даний показник є надзвичайно малим і фактично це означає, що забороняється ввезення в ЄС продукції, при виробництві та зберіганні якої застосовувалися дані речовини. Ці інсектициди активно використовуються в Україні для обробки посівів більшості культур, а також складів із зерном. Однак державної реєстрації як засобу обробки складів із зерном на ці речовини немає. “Незважаючи на відсутність заборони використання даних речовин в Україні, ігнорування вимог ЄС українським ринком неможливо, з огляду на значну частку ЄС в українському експорті. Необхідно також розуміти негативний вплив даних речовин на здоров’я людей і навколишнє середовище, про що свідчать нові вимоги ЄС.

Одними з найбільш використовуваних інсектицидів з діючою речовиною хлорпірифос є: нурелл Д (Corteva Agriscience), Пірінекс Супер (ADAMA), Ріфос (Agrosfera), Кілер (Трастчем Ко. Лтд.). Всього в Україні зареєстровано 38 препаратів на основі діючої речовини хлорпірифос.

Перегляди: 0