Головна Новини Світові ринки Коронавірус вплинув на всі ринки збуту в Азійському регіоні

Коронавірус вплинув на всі ринки збуту в Азійському регіоні

Голова Української асоціації аграрного експорту Дмитро Крошка заявив, що українські експортери аграрної продукції отримують менше прибутку на ринках Азії, ніж могли б, через подорожчання морської логістики внаслідок епідемії коронавірусу. При цьому йдеться не тільки про експорт української продукції до Китаю – коронавірус став фактором, який вплинув на всі ринки збуту в Азіатському регіоні, повідомляє “ПроАгро Груп” з посиланням на unian.ua.

“Транспортні компанії підняли ціни на свої послуги приблизно на 40%. Таким чином, збільшилася собівартість продукції, яку Україна поставляє морським шляхом в Азіатський регіон – це не тільки Китай, а ще й Індонезія, Малайзія, Сінгапур, Гонконг, а також країни Перської затоки та інші”, – каже він.

За словами експерта, подорожчання логістики пов’язане з тим, що Китай через коронавірус сам почав менше експортувати, через що зменшився товарооборот і вихід в море суден з контейнерами. Найбільше це позначилося на експорті товарів з доданою вартістю, які перевозяться в контейнерах – м’ясо птиці, яйця, свіжі яблука та інші фрукти, морозиво і різні товари в упаковці.

Як він зазначає, пневмонія, що викликається коронавірусом, стимулює попит на свіжі фрукти, однак у такій ситуації Україні складно конкурувати з іншими країнами-експортерами з дешевшою продукцією і близьким до азійського регіону розташуванням. “Це сильно вплинуло на експортерів яблук, де і без того вартість логістики – це 30% вартості всього контейнера. Також Україна вже дуже поступається Туреччині з експорту яєць до країн Азії. Чим далі від ринку розташована країна, тим більші її витрати на логістику, що робить її менш конкурентоспроможною”, – наголосив Дмитро Крошка.

Він зазначає, що українські постачальники втрачають прибуток, не скорочуючи при цьому обсягів поставок. “Для українських експортерів це скоріше обмеження можливостей, упущена вигода, просто менше заробітку внаслідок великих витрат на перевезення”, – сказав експерт.

Перегляди: 0