Головна Новини Світові ринки Найбільш болісно здешевлення нафти вдарило по виробниках олійних

Найбільш болісно здешевлення нафти вдарило по виробниках олійних

Падіння цін на нафту на 31% на азійських ринках призвела до здешевлення зернових на 10-15%, 8% – становило падіння цін за 2 останні дні. Про це розповів Леонід Козаченко, президент Української аграрної конфедерації, повідомляє “ПроАгро Груп” з посиланням на agropolit.com.

“У контексті країни йдеться про три негативні фактори – укріплення гривні, нестабільність ринків через коронавірус та падіння цін на нафту. Таких процесів ми не бачили за останніх пару десятків років, які зараз відбуваються в глобальній економіці”, – пояснює фахівець.

За словами експерта, процеси економічної кризи значно прискорив коронавірус, окрім того на падіння цін на нафту вплинули нестандартні погодні умови під час зими, коли дуже радикально зменшилось споживання газу, нафти.

“Тому ми маємо падіння ціни на зернові. Плюс – дуже серйозно на курс вплинули спекулятивні процеси, які відбувались на ринку закупівель валюти, коли у розпал сезону вдарили по експортних цінах. І наші компанії, особливо виробники продукції, фермери втратили величезні кошти”, – зазначає Леонід Козаченко.

Найбільш болісно здешевлення нафти вдарило по виробниках олійних. Купували завчасно соняшник дуже дорого. Зараз ціни на олію обвалились майже на 40%.

“Постраждали усі виробники окрім тих, хто частково мав власну сировину. Ті, хто експортують сьогодні втрачають, але перекладають втрати відразу на плечі виробникам, у яких вони купують. Той, хто безпосередньо експортує, без посередників, трейдерів – він теж втратить, але значно менше, аніж фермери, які використовують посередників”, – наголошує Леонід Козаченко.

Таким чином, якби ця криза сталась восени, в розпал сезону, втрати могли б бути у рази більші.

Перегляди: 0