Головна Новини Світові ринки Світова торгівля овочами та фруктами просяде на третину

Світова торгівля овочами та фруктами просяде на третину

Нинішня ситуація з пандемією коронавірусу суттєво вплинула на міжнародну торгівлю плодоовочевою продукцією – за прогнозами, зниження торгівлі овочами та фруктами в 2020 році перевищить 30%. Так вважає економіст інвестиційного департаменту ФАО Андрій Ярмак, повідомляє повідомляє “ПроАгро Груп” з посиланням на fruit-ukraine.org.

“Розповсюдження коронавірусу спровокувало суттєве зниження цін на енергоносії, що в свою чергу істотно впливає на плодоовочеву галузь. Чому цей фактор є настільки важливим? Річ у тім, що значна частина споживання овочів та фруктів у дорогому сегменті відбувається в тих країнах, які є багатими на енергоресурси. Відповідно такі країни багато експортують, багато заробляють і відповідно багато імпортують продуктів харчування”, – каже Андрій Ярмак.

Тому, за його словами, зниження вартості енергоносіїв практично завжди негативно впливає на плодоовочевий сегмент. Плодоовочівництво – це сегмент тієї продукції, яка не є продукцією першої необхідності і коштує достатньо дорого. І якщо є зниження доходів населення в багатьох країнах – це означає, що знижується і споживання некритичної для людей продукції. Ще одним негативним фактором експерт називає так званий реверс глобалізації.

Зараз усі ідеально налагоджені механізми міжнародної торгівлі виявилися згорнутими, адже значною мірою багато країн почали захищатися, відмовляючись від імпорту та експорту. За таких умов може виникнути ситуація, коли ціни на окремі види продукції в одній країні можуть суттєво зрости, а в інший ця продукція просто утилізується.

Перегляди: 0