Головна Новини Світові ринки Коронакриза спричинить спад обсягу продажу вітчизняної агротехніки

Коронакриза спричинить спад обсягу продажу вітчизняної агротехніки

Науковці Інституту аграрної економіки прогнозують подальший спад обсягу продажу вітчизняної агротехніки на рівні 15-20%. Основною причиною спаду буде світова економічна криза, пов’язана з пандемією на коронавірус COVID-19, нестабільність на ринку земельних ресурсів та обмеженість доступу до кредитних ресурсів.

Про це повідомляє “ПроАгро Груп” з посиланням на iae.org.ua.

Олександр Захарчук, доктор економічних наук, завідувач відділу інвестиційного та матеріально-технічного забезпечення Національного наукового центру “Інститут аграрної економіки зазначає, що експортні можливості України основних видів техніки для сільського господарства традиційно є значно нижчими, ніж імпорт. Однак у 2019 році обсяги зарубіжних поставок критично – на 9,4% – зменшилися і склали лише $37,6 млн. Найбільшого спаду – майже у 2,5 раза – зазнав експорт сільськогосподарських тракторів. Найбільший дохід – $10,3 млн – приніс вітчизняним виробникам техніки у 2019 році експорт сівалок.

“Для нарощування експортного потенціалу необхідно розробити і впровадити низку заходів”, – пояснює фахівець. За його словами, щоб наповнити ринок сільськогосподарської техніки відповідними якісними конкурентними машинами та обладнанням, необхідно: стимулювати їх виготовлення вітчизняними машинобудівними підприємствами; забезпечити умови для створення спільних підприємств з виробництва сільськогосподарської техніки в Україні; надати державну підтримку техніко-технологічної модернізації аграрного виробництва та пріоритетів розвитку вітчизняного сільськогосподарського машинобудування щодо виробництва міні-техніки.

Перегляди: 0