Головна Новини Світові ринки Як на український АПК вплине подешевшання нафти

Як на український АПК вплине подешевшання нафти

Ситуація з абсолютно історичним мінімумом ціни на нафту -$40,32 за барель обіцяє для українського агросектору, кілька наслідків, повідомляє “ПроАгро Груп” з посиланням на agropolit.com.

Наприклад, можуть виникнути проблеми зі збутом кукурудзи нового врожаю. В умовах світової економіки, котра зупинилася, потреба у нафтопродуктах стрімко знижується. “Агросировина, наприклад, кукурудза та інші технічні культури, використовуються для біоенергетичних технологій. Тому світовий попит на неї може впасти, ціна на неї може знизитися – і вона піде на внутрішній ринок України. Для України це може бути сигналом втрати частини зовнішніх ринків, а разом із ними – частини валютних надходжень”, – вважають експерти.

Незрозуміло, яким за таких умов буде наповнення бюджету за рахунок рентних платежів. Якщо на зовнішньому ринку багато дешевої нафти, то це рано чи пізно вдарить по українській нафтопереробці. “„Укрнафті“ й іншим нафтогазовим компаніям доведеться робити серйозні податкові та інші знижки, щоби зберегти галузь”, – каже Олексій Мушак, колишній радник експрем’єра Олексія Гончарука.

За словами експертів, це також матиме серйозні проблеми для аграріїв у майбутньому. Це наслідки другого порядку, вони також йдуть зі США. Значна частина кукурудзи в США вирощується для біоетанолу. Якщо точно, то 32,4% або 134 млн т. Таке екстразниження вартості нафти й бензину робить ідею використання біоетанолу не надто привабливим. “Іншими словами, ці 134 млн т кукурудзи рано чи пізно вийдуть на міжнародний ринок. Це обвалить ціни та відбере ринки збуту в України. Та сама ситуація, до речі, з соєю. Ми експортуємо 29 млн т кукурудзи на загальну суму близько $4 млрд. Тому маємо серйозно розвивати тваринництво та аграрну переробку, бо голе вирощування технічних культур – дорога в нікуди”, – вважають аналітики.

Перегляди: 0