Головна Новини Світові ринки Україна входить у світовий комерційний ринок насіння олійних культур та буряку

Україна входить у світовий комерційний ринок насіння олійних культур та буряку

Верховна Рада України в цілому прийняла проєкт Закону України “Про приєднання України до Схеми сортової сертифікації насіння хрестоцвітих та інших олійних або прядивних культур та Схеми сортової сертифікації насіння цукрового та кормового буряка Організації економічного співробітництва та розвитку”.

Як поінформував Тарас Висоцький, заступник міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України, на своїй сторінці у Facebook, Україна вже 10 років є учасником насіннєвих схем ОЄСР по зерновим, кукурудзі та сорго. “Завдяки цьому ми змогли виробляти та сертифікувати насіння цих культур за міжнародними нормами. Участь в насіннєвих схемах ОЄСР дає можливість нашій країні видавати сортові сертифікати (це етикетки та сертифікати міжнародного зразка), що визнається 60 країнами-учасникам. Для рівноправного партнерства на світовому ринку насіння олійних культур та буряку, Україна повинна завершити процедуру приєднання країни до відповідних схем сортової сертифікації насіння шляхом прийняття Закону. Це забезпечить здійснення сортової сертифікації насіння за схемами ОЕСР та сприятиме: підвищенню якості вітчизняного насіннєвого матеріалу, зростанню урожайності олійних культур та буряку; задоволенню експортного попиту та відкриттю ринків нових країн”, – каже він.

За словами Тараса Висоцького, для господарюючих об’єктів прийняття закону означає входження у світовий комерційний ринок насіння, розширення виробництва по культурах, насіння яких затребуване на зовнішніх ринках. Документ вирішує питання: ратифікації Україною вимог країн-членів ОЕСР (понад 70 країн) для експорту насіння вирощеного в Україні олійних культур (соняшник/ріпак), цукрового та кормового буряку селекційними компаніями та виробниками насіння; завершення 5-річної процедури імплементації Україною рішень секретаріату ОЕСР від 19 грудня 2014 року №С (2014) 154 та від 22 грудня 2017 року №С (2017) 143, якими ОЕСР підтвердила розширення Україною членства в міжнародних насіннєвих схемах; правове врегулювання та можливість видачі сертифікатів ОЕСР міжнародного зразка для насіння, вирощеного в Україні для міжнародної торгівлі; умови для реалізації експортного потенціалу насіння, вирощеного в Україні, та стимулювання для нарощення виробництва селекційними компаніями в Україні.

Перегляди: 0