Головна Новини Світові ринки Чи вплине на експорт української кукурудзи підвищення ЄС імпортних мит

Чи вплине на експорт української кукурудзи підвищення ЄС імпортних мит

Рішення Європейської Комісії про підвищення імпортних мит на кукурудзу з 5,27 до 10,40 €/т не несе загрози експорту української кукурудзи.

Як повідомляє “ПроАгро Груп” з посиланням на biz.censor.net.ua, таку думку висловив Микола Горбачов, президент Української зернової асоціації.

“Зміна мит на кукурудзу – це виключно ринковий механізм захисту внутрішнього ринку, а не адміністративний. Так, коли ціна на біржі на кукурудзу зростає, мито нівелюється, а коли падає – мито збільшується. Така практика працює в автоматичному режимі і не є чимось новим для ринку, адже існує, щонайменше, останні 20 років, а то і більше”, – каже він.

За його словами, в Україні потенціал експорту кукурудзи фактично вичерпаний в нинішньому маркетинговому році. На сьогодні експортовано близько 26 млн тонн з очікуваних 29−30 млн тонн. Таким чином, більшу частину Україна вже встигла поставити в ЄС. “Дане рішення також не матиме впливу на експорт кукурудзи в наступному сезоні, так як з новим урожаєм ціни на культуру можуть піднятися. Із загального обсягу українського експорту кукурудзи в ЄС припадає близько 45%. На сьогоднішній день в ЄС Україна вже поставила близько 10,5 млн тонн кукурудзи”, – додав Микола Горбачов.

Згідно з повідомленням на сайті Європейської Комісії 6 травня, стійко низькі ціни на кукурудзу в усьому світі і високі поставки привели до відновлення імпортних мит. Так, автоматичний механізм розрахунку імпортних мит спрацював 27 квітня, встановивши імпортне мито на кукурудзу, сорго і жито на рівні 5,27 €/т, а новий розрахунок призвів до перегляду мита до 10,40 €/т. Падіння цін на нафту призвело до зниження попиту на біоетанольне паливо в США, а також до зниження транспортних витрат. Крім того, очікується рекордний урожай кукурудзи на 2020/21 роки на глобальному рівні. Комбінація цих чинників призвела до того, що ринкові ціни на кукурудзу в США в порту Роттердам склали 146,63 €/т.

Перегляди: 0