Головна Новини Світові ринки Імпорт яблук скоротився на третину

Імпорт яблук скоротився на третину

Незважаючи на високий рівень цін на яблуко та високий попит на внутрішньому ринку, його імпорт в Україну в травні 2020 року був на 27% нижче, ніж в тому ж місяці 2019 року. При цьому ціни на яблуко були набагато вищими, ніж роком раніше, тому що загальні витрати на імпорт яблука зросли на 16%, повідомляє “ПроАгро Груп” з посиланням на fruit-ukraine.org.

“Заморозки практично повністю знищили врожай української черешні та сильно знизили урожай суниці садової, особливо ранніх сортів у 2020 році. Крім того, аномально холодна погода в травні 2020 року суттєво затримала дозрівання ягід і фруктів, які зазвичай доступні вже в середині травня. Відповідно, у споживачів в травні не було особливого вибору, крім яблук, але і їх купити могли не всі, оскільки урожай 2019 року був порівняно низьким, запаси до травня були майже повністю вичерпані і ціни дуже швидко росли”, – пояснює Андрій Ярмак, економіст інвестиційного департаменту Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (ФАО).

Він також пояснює, що в разі дефіциту до кінця сезону, Україна зазвичай імпортує польське яблуко в період з квітня по червень. Однак і в Польщі вже в квітні запаси яблука були порівняно невисокими – в два рази нижче, ніж в 2019 році. При цьому попит на яблуко в більшості країн ЄС внаслідок пандемії коронавірусу різко виріс, що також підняло ціни на них. Та й в Польщі погода була подібною до української і внутрішнє споживання яблука теж збільшилося.

“Середня гуртова ціна в кінці травня 2020 року була в 2,5 рази вище, ніж в той же час 2019 року. Продати популярні сорти яблука гарної якості, збережені в сучасних сховищах з РГС, українські садівники могли за цінами від 20 до 30 грн/кг ($ 0,75-1.15 долара США за кг). Зараз же, до середини червня, ціни і зовсім перевищили вже 30 грн/кг. У минулому сезоні таку ж ціну можна було отримати лише доставивши свіже яблуко преміальної якості після сортування в Сінгапур або Малайзію з логістикою та упаковкою, а зараз стільки платять за яблуко, що відвантажується зі сховища в Україні, українські оптовики та супермаркети. Природно, що в таких умовах, експорт українського яблука впав до мінімальних значень за останні роки”, – зазначає Андрій Ярмак.

Перегляди: 0