Головна Садівництво Банани опинилися під загрозою зникнення

Банани опинилися під загрозою зникнення

Банановим плантаціям по усьому світі загрожує новий високо заразний ґрунтовий грибок, який може сильно змінити весь світовий ринок фруктів.

Про це повідомляє «ПроАгро Груп» з посиланням на AgroNews.

Хвороба під назвою Tropical Race 4 (TR4) вперше була виявлена на Тайвані, зараз агресивний грибок поширюється по всім континентам. У 2016 році він був зафіксований в Африці й Пакистані. У 2019 TR4 досяг Південної Америки — головного регіону з вирощування бананів для світової торгівлі, пише німецьке видання Die Welt.

У Колумбії й Гондурасі вже закриті перші плантації. Засобів знешкодити вкрай живучі спори грибка у ґрунті поки що не існує. Не позбутися його і за допомогою хімікатів. Це означає, що заражені площі, як правило, не можна буде використовувати протягом 30-40 років.

Вирощування бананів забезпечує роботою у країнах-виробниках сотні тисяч людей.  До того ж у багатьох екваторіальних країнах Азії, Африки й Америки банани грають таку ж важливу роль у раціоні, як у нас картопля чи рис. Лише близько 15% всього світового врожаю бананів, що оцінюється щорічно приблизно у 114 мільйонів тонн, відправляються на експорт. Тобто, якщо зі зникненням бананів частина людей позбудеться одного зі своїх основних харчових продуктів.

Австралійський біотехнолог Джеймс Дейл створив генетично модифіковані банани найбільш популярного у світовій торгівлі сорту Cavendish, несприйнятливі до TR4. Промисловість тепер має намір вкласти фінансові кошти, щоб підтримати наступний крок: спробувати вивести сорт резистентних бананів, які не зазнали генної модифікації. Однак розробка таких сортів займе кілька років. При цьому шкідник вражає саме сорт Cavendish, на частку якого припадає 95% світового продажу бананів.

Банани вже не вперше стикаються зі шкідливим грибком. У 1960-і роки на ринку переважали банани сорту Gros Michel, а не Cavendish – вони були більшими, солодшими й ароматнішими, і чистити їх було легше, ніж Cavendish. Але потім їх витіснив грибок TR1, близький родич TR4, і сьогодні вони майже зникли.

Перегляди: 1