Головна Рослинництво Через парникові гази Східна Азія щорічно втрачає врожаїв на $63 млрд.

Через парникові гази Східна Азія щорічно втрачає врожаїв на $63 млрд.

Викиди викопного палива не тільки призводять до зміни клімату і погіршення якості повітря, але і знижують врожайність сільськогосподарських культур настільки, що щорічні втрати від них в Східній Азії становлять близько 63 мільярдів доларів, стверджують вчені.

Про це повідомляє ProAgro Group з посиланням на Reuters.

Так, через високий рівень забруднення озоном в Китаї, Південній Кореї і Японії там спостерігається зниження врожайності пшениці, рису і кукурудзи, йдеться в дослідженні, опублікованому в журналі Nature Food.

Один тільки Китай втрачає третину потенційного виробництва пшениці і майже чверть врожаю рису, оскільки озон порушує ріст рослин. Це має тривожні наслідки і для решти планети, оскільки Азія забезпечує більшу частину світової пропозиції рису.

Озон утворюється при взаємодії сонячного світла з парниковими газами, такими як закис азоту, чадний газ і леткі органічні сполуки, які виділяються при спалюванні викопного палива.

У стратосфері шар озону захищає планету від ультрафіолетового випромінювання. Але ближче до поверхні Землі він завдає шкоди рослинам, тваринам і людині.

Перегляди: 4