Головна Економіка і аграрна політика Данія вводить податок на пукання свійської худоби

Данія вводить податок на пукання свійської худоби

Данія стала першою країною у світі, яка запровадила податок на вуглецеві викиди з худоби. Фермери муситимуть платити 672 крони ($96) за корову на рік.

Про це повідомляє «ПроАгро Груп»  з посиланням на CNN.

Метою закону є скорочення викидів парникових газів на 70% та зменшення впливу тваринництва на глобальне потепління. Сам закон про «податок на пукання» корів та інших фермерських тварин набере чинності у 2030 році.

Спочатку податок у перерахунку становитиме $43 за тонну викидів й зросте до $107 за тонну до 2035 року. Однак фермери зможуть користуватися податковими канікулами, сплачуючи $17 у перший період і $43 — у другий.

У середньому данська молочна корова щороку виробляє газів, що еквівалентні 5,6 тонни вуглецю, тож за кожну корову треба буде сплачувати приблизно $96. Без податкових канікул ця сума сягатиме $240 на рік.

Видання зазначає, що Данія є великим виробником свинини та молочних продуктів, тож сільське господарство у цій країні є найбільшим джерелом вуглецевих викидів.

Згідно з даними програми ООН з навколишнього середовища, на худобу припадає близько 32% антропогенних викидів метану. Більшість газів утворюється внаслідок перетравлення тваринами їжі й вивільняється через відрижку, пукання та випорожнення.

Перегляди: 112