Головна Рослинництво Зернові FAO скоротила прогноз світових запасів зерна до п’ятирічного мінімуму

FAO скоротила прогноз світових запасів зерна до п’ятирічного мінімуму

зерно

У четвер, 4 лютого, Продовольча і сільськогосподарська організація ООН (FAO) опублікована щомісячне зведення щодо пропозиції на попиту на зернові, у якому різко знизила оцінку їх запасів, повідомляє «ПроАгро Груп».

Згідно з оновленим прогнозом, обсяг запасів зернових в світі складе 802 млн. тонн, що на цілих 64,3 млн. тонн нижче грудневого рівня й на 17,8 млн. тонн або на 2,2% нижче рівня початку сезону і є найнижчим показником за останні п’ять років . В результаті співвідношення запасів зерна до його споживання в світі знизиться з 29,7% в сезоні 2019/20 до 28,3% у поточному сезоні, досягнувши найнижчого рівня за останні сім років.

Так, світові запаси фуражного зерна виявляться на 25 млн. тонн (-6,9%) нижче рівня початку сезону і складуть 335 млн. тонн. Подібне скорочення в порівнянні з минулим роком пояснюється істотним коригуванням у бік зниження даних по запасах кукурудзи в Китаї, які на даний час, за оцінками, становлять приблизно 139 млн. тонн, що майже на 54 млн. тонн нижче в порівнянні з грудневим прогнозом і на 11,6 млн. тонн нижче рівня початку сезону. Крім Китаю, в бік зниження були переглянуті прогнози ФАО по запасах кукурудзи в Аргентині, Європейському союзі, Індії , а також в найбільш значній мірі – в Сполучених Штатах Америки.

На відміну від фуражних зернових світові запаси пшениці, згідно з прогнозом, збільшаться на 7,2 млн. тонн (+2,6%) порівняно з рівнем початку сезону і складуть 284,3 млн. тонн, що головним чином пов’язано з очікуваним збільшенням запасів в Австралії і Російської Федерації. Приріст запасів пшениці в порівнянні з минулим роком в основному обумовлений нарощуванням її запасів в Китаї, без урахування яких  обсяг запасів пшениці в світі буде скорочуватися третій рік поспіль.

Світові запаси рису на кінець сезону 2020/21 прогнозуються на рівні 181,9 млн. тонн, що відповідає рівню початку сезону і на 800 тис. тонн вище рівня прогнозу за грудень. У цьому місяці були переглянуті в бік підвищення прогнози щодо запасів зернової в Китаї і Бангладеш і знижені прогнози по перехідних запасах в Індії та Сполучених Штатах Америки.

Перегляди: 0