Головна Економіка і аграрна політика Компроміс щодо агроекспорту України до ЄС враховує збільшення оподаткування російського імпорту

Компроміс щодо агроекспорту України до ЄС враховує збільшення оподаткування російського імпорту

Частиною компромісного рішення країн ЄС щодо введення обмежень на імпорт з України певних видів сільськогосподарської продукції стало введення експортних тарифів проти російських поставок аналогічної продукції.

Про це за підсумками неформальної зустрічі міністрів сільського господарства країн ЄС у бельгійському місті Генк заявив міністр середнього класу, самозайнятості, сільського господарства та інституційних реформ головуючої в ЄС Бельгії Девід Кларінвал, повідомляє «ПроАгро Груп» з посиланням на «Укрінформ».

«З одного боку, ми змогли ввести заходи, що обмежують експорт певних (українських – ред.) товарів та продовжили їх перелік. Водночас ми прагнули продовжити нашу солідарність з Україною та продовжити дію механізму, що був введений в дію Єврокомісією як надзвичайний захід (автономні торговельні заходи – ред.). Ми маємо дивитися як на більш широку картину. Паралельно відбулося суттєве зростання в оподаткуванні (тарифікації – ред.) для російського імпорту, на який не поширюються наші санкції. Це було частиною пакета компромісного рішення, яке було досягнуто в рамках тристоронніх переговорів», – наголосив бельгійський урядовець.

Він зауважив, що бельгійське головування в ЄС напружено працювало над досягненням угоди щодо продовження автономних заходів торгівлі для України. При цьому було доволі складно досягти погодження між різними інтересами, які, за словами міністра «не обов’язково співпадають». На його думку, рішення, яке було ухвалено за підсумками цих переговорів між Єврокомісією, Радою ЄС і Європарламентом, дозволяє говорити про досягнення «доброго балансу».

Раніше повідомлялося, що 8 квітня представники країн-членів ЄС підтвердили попередню угоду, досягнуту раніше того ж з Європейським парламентом та Єврокомісією щодо продовження автономних торговельних заходів (призупинення ввізних мит і квот на український експорт до ЄС) до 5 червня 2025 року з обмеженнями.

Перегляди: 120