Головна Рослинництво Космічні теплиці долучають до вирішення продовольчої кризи на Землі

Космічні теплиці долучають до вирішення продовольчої кризи на Землі

Компанія комерційних космічних послуг Nanoracks планує використовувати орбітальні теплиці для створення надміцних культур, які процвітатимуть у найсуворіших умовах на Землі та допоможуть запобігти назріваючій продовольчій кризі, спричиненій зміною клімату.

Про це повідомляє «ПроАгро Груп» з посиланням на Space.com.

За словами генерального директора і співзасновника компанії Джеффрі Манбера, ця робота спирається на десятиліття досліджень, які показують, що нові мутації в ДНК рослин можуть виникнути в суворому космічному середовищі, що в подальшому може призвести до створення нових сортів, здатних процвітати навіть в складних умовах на Землі.

«Ці рослини еволюціонують у космосі або через зміни на генетичному рівні, або через вплив радіації, відсутність сили тяжіння чи поєднання всіх цих факторів», – зазначив Манбер.

За словами професора Лю Люксяна з Інституту рослинництва Китайської академії сільськогосподарських наук, Китай, починаючи з 90-х років минулого століття, розробив і затвердив понад 200 сортів мутованих сільгоспкультур у сільському господарстві з 1990-х років. Так, другий за популярністю сорт пшениці, що наразі вирощується у Китаї, Luyuan 502, був розроблений шляхом космічної селекції.

«На відновлюваних супутниках, пілотованих космічних місіях та висотних платформах ми розробили сорти різних культур, включаючи овочі, пшеницю, кукурудзу та сою. Завдяки мутаціям ДНК, що відбуваються в космосі, а також подальшому відборі та розведенні, ми створили сорти, які мають вищі врожаї, кращі харчові профілі та стійкість до хвороб, а також потребують менше води або переносять вищі температури», – розповів вчений.

В Nanoracks  зауважили, що хоча дослідники з усього світу шукають шляхи вирощування їжі в космосі для астронавтів на Місяці та Марсі, дослідницький проєкт компанії є досить унікальним, оскільки спрямований на використання космосу на благо людей на Землі.

Перегляди: 4